Potpisan Sporazum o saradnji SBK-a i Tolna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gosti iz madjarskog kantona Tolna danas su s premijerom Vlade SBK-a Tahirom Lendom i ministrima u Vladi SBK-a razgovarali o mogućnostima saradnje i povezivanja Tolna i Srednjobosanskog kantona.

  Delegaciju Tolna činili su Tamas Fehervari , premijer Tolna, Zsolt Kapitany, zamjenik premijera te Jano Suli, gradonačelnik općine Paks. Ovom prilikom istakli su veliku spremnost njihovog kantona da ostvari saradnju sa Srednjobosanskim kantonom, ali i da svoja iskustva u vezi s pristupom fondovima i priključenju Evropskoj uniji podijele s našim stručnjacima kako bi što lakše realizovali projekte i uključili se u savremene tokove. Tokom prezentacije našeg kantona istaknuti su i najznačajniji segmenti i mogućnosti povezivanja, od poljoprivrede, energetike, pa do kulture.

  Potpisivanje Sporazuma prvi je u nizu koraka saradnje sa Tolnom. Već je ostvareno i povezivanja izmedju Madjarskih i naših općina, poput Gornjeg Vakufa-Uskoplja, a u planu je i povezivanje općine Jajce s nekom od Madjarskih općina.

Zajednički tim uskoro će definisat i prioritete saradnje i buduće projekte. Gosti iz Madjarske danas su posjetili i dva uspješna kolektiva u našem kantonu,  Pharmamed d.o.o. i Bajra d.o.o.. Tokom obilaska postrojenja ova dva preduzeća, gosti su stekli izuzetno pozitivne utiske i izrazili želju za saradnju s našim privrednicima. Proizvodni procesi, ali i uslovi rada već zadovoljavaju standarde Evropske unije, naglasili su gosti iz Madjarske.

travnik slike 1travnik slike 10travnik slike 11travnik slike 12travnik slike 13travnik slike 14travnik slike 2travnik slike 3travnik slike 4travnik slike 5travnik slike 6travnik slike 7travnik slike 8travnik slike 9travnik slike