Potpredsjednica F BiH i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata posjetili Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravili su jučer u zvaničnoj posjeti općini Bugojno.

Nakon posjete Centralnom šehidskom spomen – obilježju  i  spomeniku u Vrbanji, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće, održani su sastanci s načelnikom općine Bugojno Hasanom Ajkunićem i predstavnicima boračkih udruženja obje komponente koja djeluju u Bugojno. Inicijativa za ovu posjetu potekla je od potpredsjednice Mahmutbegović i sudeći po izjavama učesnika sastanaka dala je pozitivne rezultate, o čemu je potpredsjednica posebno istakla:

-Sastanak je bio zaista koristan i zahvaljujem se ministru i što se odavao mom pozivu i na ovaj način razgovarao s predstavnicima boračkih populacija. Ono što želim posebno istaći i pohvaliti je direktni razgovor koji omogućava rješavanje dilema koje nekada, u nedostatku informacija, poprimaju neke druge oblike ili nezadovoljstva  –  istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević zahvalio se potpredsjednici Federacije BiH i načelniku Bugojna na pozivu da dođe u Bugojno  i naglasio značaj ovakvih razgovora s predstavnicima boračkih o aktulenim temama i zakonima koji tretiraju oblast boračko-invalidske zaštite.

-Uglavnom, mnogo više je zahtjeva, nego što je realnih mogućnosti.  Ali, ono što smo danas ponovili jeste naše osnovno opredjeljenje da se dostignuti obim prava boraca neće umanjivati.  Kroz partnerske odnose s predstavnicima boračkih organizacija, rješavati  ćemo sva druga pitanja. Prvenstveno ćemo to činiti kroz izmjene i dopune postojećih i donošenje novih zakona – naglasio je ministar Bukvarević.

Bila je ovo prilika da se predstavnicima boračkih organizacija predstavi i Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u Federaciji BiH, o kojem bi se u roku od 30 dana trebale izjasniti sve parlamentarne skupštine.

– Očekujemo da će se ovaj zakon uskoro naći u proceduri. Prezentirali smo danas i Zakon o boračkim udruženjima, koji će definisatinirati  ko i na koji način može predstavljati boračke kategorije i, naravno, ko može biti reprezentativni predstavnik boračkih kategorija u pregovorima s predstavnicima vlasti. Ministarstvo podržava borce da se ujedine i da naprave jednu boračku organizaciju. Ali, oni to sami moraju uraditi. Ne može im to niko narediti. Također, informirali smo ih da naše ministarstvo intenzivno radi na izradi registra boraca, koji će biti prezentiran i dostupan javnosti – naglasio je  ministar Bukvarević.

I predstavnici  nekih od boračkih organizacija Miroslav Zelić i Sabahudin Velić , iznijeli su pozitivan stav o ovom sastanku.

-Zahvaljujem se dopredsjednici Federacije i našem ministru što su organizovali ovaj sastanak. Ovo je prvi put da je jedan ministar za pitanja branilaca, odnosno boraca održao sastanak gdje su prisutne obje komponente. Mi smo razmijenili svoja iskustva, postavili pitanja i očekuje da ćemo s ministrom imati punu suradnju i potporu – istakao je Miroslav Zelić.

– Zahvaljujem se potpredsjednici koja nam je omogućila, uz lokalnu zajednicu da razgovaramo s ministrom Bukvarevićem na ovaj način i da će ovakvih sastanaka biti još. Mi smo danas, ispred Udruženja RVI Bugojno postavili nekoliko pitanja, prije svega o pitanju revizije i samozapošljavanju naših članova s manjim procentom invalidnosti, 20 do 60% . Nadamo se da ćemo ustrajati u pregovorima u saradnji sa svim nivoima vlasti – istakao je Sabahudin Velić.

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić zahvalio se organizatorima ovog sastanka, ali i predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih boračkih organizacija koji su se odazvali pozivu:

-Tokom trosatnog sastanka dobili smo puno informacija od ministra Bukvarevića i potpredsjednice Mahmutbegović i odgovore na pitanja na koja mi, kao lokalna zajednica,  ne možemo odgovoriti. Treba još jednom naglasiti da se radi na što skorijem donošenju zakona za boračke populacije, izradi registra boraca, i rješavanju brojnih problema demobilisanih boraca. Ona pitanja koja danas nismo uspjeli postaviti, u saradnji s boračkim udruženjima u pisanoj formi ćemo proslijediti i ministru i potpredsjednici kako bi na što kvalitetniji način rješavali probleme boračke populacije – naglasio je načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.