Potpredsjednica F BiH: Medjunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Saopćenje za javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv                                          karcinoma dojke

 

U povodu 24. oktobra Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke, potpredsjednica Federacije BiH  Melika Mahmutbegović  uputila je apel svim ženama i izrazila svoju bezrezervnu podršku svim udruženjima koje promoviraju podizanje zdravstvene svijesti kod žena.

Prilika je ovo da još jednom podsjetimo da broj oboljelih od karcinoma dojke u cijelom svijetu raste iz godine u godinu i moramo biti svjesni da smo suočeni s problemom koji zahtijeva da se poduzmu sve moguće mjere kako bi se broj smrtnih slučajeva smanjio.

 

Svjesni smo da bolest ne možemo spriječiti ali možemo je otkriti na vrijeme.

 

Aktivna briga za zdravlje, zdrav život, edukacija i redovi pregledi, najbolji  su načini smanjenja smrtnosti kod žena. Zato svaka  žena mora voditi  više računa o sebi i o svom zdravlju a pogotovo rano početi sa redovnim pregledima. Karcinom  dojke otkriven u ranoj fazi, izlječiv je u skoro 90% slučajeva. Preporuka je zato  da žene poslije 40. godine života trebaju uraditi mamografiju dojke, a ultrazvučne preglede ranije i  češće.

 

Uz individualne korake koje svaki pojedinac treba poduzeti kako bi spriječio bolest ili pravovremeno počeo liječenje, neophodno je kroz nadležne institucije osigurati adekvatnu dijagnostiku  i  liječenje za oboljele, palijativnu pomoć kao i poboljšati kvalitet  života pacijenata te pružiti adekvatnu psiho-socijalnu pomoć oboljelima i njihovim porodicama. Posebno je važno obezbijediti donošenje strategije dijagnostike i liječenja kacinoma dojke, te omogućiti ženama kontinuirane preventivne preglede.  Također je neophodno, zbog lakšeg i efikasnijeg planiranja borbe protiv ove bolesti, osigurati dobar sistem registra oboljelih. 

 

Nažalost,  u  BiH  je još uvijek  mnogo žena koje se za pregled odluče kasno, često i onda kada je svaka pomoć skoro pa uzaludna. To se  mora promijeniti i zato edukaciji  i prevenciji  trebamo  posvetiti još veću pažnju.

 

U ovom mjesecu ali i svakog dana u godini, svaka žena treba pronaći vremena za sebe, voditi  računa o svom zdravlju, redovno obavljati kontrole, djelovati na vrijeme  i misliti pozitivno.

 

Zdravlje je najveće bogatstvo svakog čovjeka i zato svima treba biti na prvom mjestu.