Potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović posjetila Udruženje penzionera/umirovljenika Bugojno

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U posjeti Udruženju penzionera/umirovljenika Bugojno danas je boravila potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović. U razgovorima s predstavnicima Udruženja, ali i samim penzionerima potpredsjednica Mahmutbegović skrenula je pažnju na novi Zakon o PIO/MIO ali i saslušala probleme s kojima se susreću penzioneri u našem gradu.

Kako je istakla potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, ovo Udruženje je poznato po dobroj organizaciji i funkcionisanju a nakon Sarajeva, razgovori i razmjena informacija o tome šta donosi Zakonu o PIO/MIO nastavljeni su je i u Bugojnu.

-Cilj posjete je razgovor o refleksiji novog Zakona o PIO/MIO ali i o drugim problemima s kojima se susreću penzioneri. Zakon koji je do sada bio na snazi je onaj iz 1998. godine  unio je dosta nepravilnosti u penzioni sistem, te stvorio ogromne razlike izmedju najviših i najnižih penzija. Zahvaljujući Udruženju penzionera koje se aktivno uključilo u donošenje zakona, u saradnji s Vladom F BiH, Zakon je i usvojen. Zakonom je predvidjeno uskladjivanje penzija s troškovima života, s tim da će u prvom valu doći do povećanja penzija za 10% za one penzionere koji su penzionisani do 1998. godine, a za one koji su penzionisani do 2007. povećanje je 5%. Očekuje se da će ubrzo biti provedeno i uskladjivanje s troškovima života, pa će se pored toga što će biti postignuta stabilizacija penzionog sistema nastojati ispravljati dosadašnje nepravde. Nemoguće je to preko noći, ali ovo je dobar početak. Posebna pažnja posvetit će i problemu zdravstvene zaštite, pa je pokrenuta inicijativa da se na nivou Federacije ostvari koordinacija izmedju kantonalnih i Federalnog ministarstva , kantonalnih i Federalnog udruženja penzionera s ciljem ujednačavanja prava svih prenzionera – istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.
Redžep Dolovac, predsjednik Udruženja penzionera/umirovljenika Bugojno izrazio je radost zbog posjete potpredsjednice, ali i značaj njene brige za ovu kategoriju.
-Informacije koje smo danas dobili od potpredsjednice Mahmutbegović govori nam da je konačno zaokružena ova oblast. Drago nam je da je usvojen Zakon koji bi trebao biti povoljniji za penzionere. Mi u Bugojnu smo spremni za implementaciju Zakona, a od posebnog značaja je i inicijativa o uskladjivanju zdravstvene zaštite penzionera na nivou Federacije – naglasio je Dolovac.
Tokom posjete potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović razgovarala je i s članovima Udruženja, koji su joj prezentirani one svakodnevne probleme i izrazili nadu da će se zahvaljujući njenom angažmanom položaj penzionera popraviti.

232425262728293031