Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović: “Glas razuma, humanosti i solidarnosti mora nadjačati sve razlike, a posebno interesne podijeljenosti”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na 20. Euroazijskom ekonomskom samitu, međunarodnom skupu političkih lidera, ekonomskih eksperata i investitora koji se u organizaciji Fondacije Marmara održava u Istanbulu, obratila se i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

U svom govoru osvrnula se na složenu političku situaciju u regionu i svijetu, naglašavajući kako nas svakodnevna zabrinjavajuća dešavanja u Evropi ali i na globalnom planu, ne smiju ostaviti ravnodušnim.

“Moramo reagovati brzo i planski te kontinuirano iznalaziti nova i poboljšana rješenja s ciljem naglašavanja osnovne civilizacijske teze da je život “jednih sa drugim”, a ne „jednih pored drugih”, itekako moguć i jedino logičan. Da drugačije nije moguće, najbolje znamo mi u BiH jer nas iskustva iz, ne tako daleke prošlosti, upozoravaju i podsjećaju na to” istakla je Mahmutbegović.

Prema njenim riječima, Evropa mora biti primjer i pokazati poseban senzibilitet i ispruženu ruku solidarnosti i pomoći, ali i jasno staviti do znanja da zloupotrebe sistema i narušavanje uobičajenih normi ponašanja i života, neće biti tolerisane.

“Iako se Unija suočava s brojnim unutrašnjim problemima, problemima terorizma, ilegalnog useljavanja, prelamanjima interesnih sfera itd., ipak je Europska unija još uvijek najveća zajednica mira, slobode i demokratije. Zato Evropska unija mora još energičnije djelovati i snažnije se pozicionirati na geo-političkoj mapi svijeta. Što se Bosne i Hercegovine konkretno tiče, mislim da Evropska unija mora ozbiljnije i temeljitije biti prisutna i ne dopustiti da se nedovršena ustavna i državna struktura, kontinuirano potkopava, problematizira i dovodi u pitanje.

Ne smijemo zanemariti činjenicu da su se često preko zemalja regije, a naročito Bosne i Hercegovine, prelamali interesi i zone uticaja velikih sila ! Region Zapadnog Balkana ima velikog uticaja na mir i bezbjednost na evropskom kontinentu. Zato je proširenje EU-e veoma važan faktor u eliminisanju budućih rizika i nestabilnosti na tom prostoru.

Takođe je to najbolji način i put da se istraje na procesu pomirenja i saradnje medju državama koje su u prošlosti imale konflikte i gdje je napetost i dalje evidentna.”

Obraćajući se prisutnima u Istanbulu, Mahmutbegović je u svom govoru, između ostalog naglasila da svi zajedno moramo težiti globalnoj stabilnosti i pokušati graditi odnose koji će biti temeljeni na jednakosti, poštivanju suvereniteta svake zemlje, na zajedničkim ciljevima i međunarodnom pravu te da se mora raditi na način da se ne stvaraju novi problemi nego da se zajednički pronalaze rješenja, u interesu svih.

“Glas razuma, humanosti i solidarnosti mora nadjačati sve razlike, a posebno interesne podijeljenosti. Moramo učiniti sve što je u našoj moći i spriječiti sukobe, ratove i propast naroda i država”, poručila je Mahmutbegović u Istanbulu.