Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović: “I dalje imamo opstrukcije u kantonalnim skupštinama”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović razgovarala je jučer s predstavnicima Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru te istakla kako u ustavima četiri kantona na prostoru FBiH Srbi nisu prepoznati kao konstitutivni narod, srpski i bosanski jezik nisu prepoznati kao službeni jezici FBiH, odnosno BiH, a ćirilica nije prepoznata kao zvanično pismo BiH.

Mahmutbegović je dodala kako je riječ o Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Posavskom i Hercegbosanskom kantonu, navodeći da je još u septembru 2015. godine uputila apelaciju Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH da se u kantonalnim skupštinama pokrenu usklađivanja kantonalnih ustava s Ustavom FBiH.

– Klub Bošnjaka je pokrenuo proceduru prema kantonalnim skupštinama, podnijeti su amandmani na te ustave, ali, nažalost, još uvijek nismo postigli rezultat i ti ustavi nisu usaglašeni – naglasila je Mahmutbegović nakon sastanka.

Ukoliko i dalje ne bude rezultata, kazala je potpredsjednica Federacije BiH, slijedi nova apelacija prema Ustavnom sudu FBiH da se taj sud odredi po ovom pitanju.

– U skupštinama ta četiri kantona postoji zastoj, a da li će on biti otklonjen vidjet ćemo u narednom periodu – istakla je Mahmutbegović