Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović održala govor na 19. Euroazijskom ekonomskom summitu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na 19. Euroazijskom ekonomskom summitu potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović održala govor na temu „Prisilne migracije i terorizam u svijetu“.

Govoreći o temi prisilnih migracija i terorizmu potpredsjednica FBiH, dr. Melika Mahmutbegović istakla je da sve više jača neophodnost promptnog pronalaženja adekvatnih rješenja za mnoge probleme sa kojima su svakodnevno konfrontirane mnoge društveno-političke zajednice širom svijeta.

„Dolazim iz Bosne i Hercegovine, male države na Balkanu koja je nedavno proživjela i preživjela stravičan rat i duboku društveno-političku traumu sa mnogo žrtava, beskrupuloznim razaranjima i sveobuhvatnom destrukcijom te nasilnim stvaranjem rijeka izbjeglica. Tim više, upravo mi koji smo proživjeli te i takve strahote moramo još energičnije dići glas i pozvati na najveći mogući stepen organizovanosti u borbi protiv terorizma koji svakim danom odnosi sve više nevinih žrtava, kako na Istoku tako i na Zapadu“ istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Tom prilikom izrazila je i riječi saosjećanja sa svim ljudima koji su izgubili svoje najbliže i najmilije u nedavnim terorističkim napadima u Parizu, Briselu, Ankari, Istanbulu te drugim mjestima širom svijeta. „Došli smo ovdje da kažemo da se ne bojimo i da cijeli demokratski, civilizovani svijet stoji zajedno, čvrst u odluci da se terorizam mora precizno detektovati i definirati te pobijediti upotrebom svih sredstava.

Ubijanje nedužnih ljudi je nedopustivo i ne može se ničim objasniti niti opravdati. Terorizam se ne može dovoditi u vezu ni sa jednom religijom, ni sa jednom nacijom niti kulturom. Kao muslimanka, imam potrebu da kažem da Islam, kao jedna od najvećih monoteističih religija, žestoko osuđuje i zabranjuje ubijanje nedužnih ljudi, civila i djece.

Islam je protiv svake vrste terorizma, jer kao i sve druge religije, potiče borbu protiv istog, uči nas da širimo duh mira, tolerancije i suživota među narodima i različitim kulturama. Zato naša borba protiv terorizma mora biti nedvosmislena i odlučna. Terorizam je zlo i prijetnja svima nama i tu nema alternative“, rekla je dr. Mahmutbegović.

Govoreći o prisilnim migracijama stanovništva, potpredsjednica Mahmutbegović naglasila je da u određenim dijelovima svijeta poprimaju oblike istinske ljudske kataklizme, sa stavičnim stradanjem velikog broja djece, žena te starih i iznemoglih ljudi. Podsjećajući na stravične slike s Mediterana, kojih smo bili svjedoci, dr. Mahmutbegović je istakla da se svi trebamo upitati da li smo učinili dovoljno da spriječimo tragediju i smrt tolikog broja ljudi, posbeno nedužne djece. „Koliko god vrijeme i izazovi bili teški, glas razuma mora nadjačati sve razlike, a posebno interesne podjeljenosti. Sa ovog mjesta pozivam cijeli demokratski svijet da smogne snage i još odlučnije pomogne u zbrinjavanju izbjeglica, bez obzira odakle oni dolazili.

Djeca su svugdje djeca bez obzira koje su religije, boje kože i bez obzira kojim jezikom govore. Planeta zemlja pripada svima nama i svaki čovjek ima pravo na život. Sloboda je vrijednost koja nema alternativu i pozivam sve ljude da dignu svoj glas u očuvanju i borbi za slobodu čovječanstva, suživota i poštivanja drugog i drugačijeg“, istaklaje potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Služba za odnose s javnošću