Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović održala govor na 19. Euroazijskom ekonomskom summitu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Na 19. Euroazijskom ekonomskom summitu potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović održala govor na temu „Prisilne migracije i terorizam u svijetu“.

Govoreći o temi prisilnih migracija i terorizmu potpredsjednica FBiH, dr. Melika Mahmutbegović istakla je da sve više jača neophodnost promptnog pronalaženja adekvatnih rješenja za mnoge probleme sa kojima su svakodnevno konfrontirane mnoge društveno-političke zajednice širom svijeta.

„Dolazim iz Bosne i Hercegovine, male države na Balkanu koja je nedavno proživjela i preživjela stravičan rat i duboku društveno-političku traumu sa mnogo žrtava, beskrupuloznim razaranjima i sveobuhvatnom destrukcijom te nasilnim stvaranjem rijeka izbjeglica. Tim više, upravo mi koji smo proživjeli te i takve strahote moramo još energičnije dići glas i pozvati na najveći mogući stepen organizovanosti u borbi protiv terorizma koji svakim danom odnosi sve više nevinih žrtava, kako na Istoku tako i na Zapadu“ istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Tom prilikom izrazila je i riječi saosjećanja sa svim ljudima koji su izgubili svoje najbliže i najmilije u nedavnim terorističkim napadima u Parizu, Briselu, Ankari, Istanbulu te drugim mjestima širom svijeta. „Došli smo ovdje da kažemo da se ne bojimo i da cijeli demokratski, civilizovani svijet stoji zajedno, čvrst u odluci da se terorizam mora precizno detektovati i definirati te pobijediti upotrebom svih sredstava.

Ubijanje nedužnih ljudi je nedopustivo i ne može se ničim objasniti niti opravdati. Terorizam se ne može dovoditi u vezu ni sa jednom religijom, ni sa jednom nacijom niti kulturom. Kao muslimanka, imam potrebu da kažem da Islam, kao jedna od najvećih monoteističih religija, žestoko osuđuje i zabranjuje ubijanje nedužnih ljudi, civila i djece.

Islam je protiv svake vrste terorizma, jer kao i sve druge religije, potiče borbu protiv istog, uči nas da širimo duh mira, tolerancije i suživota među narodima i različitim kulturama. Zato naša borba protiv terorizma mora biti nedvosmislena i odlučna. Terorizam je zlo i prijetnja svima nama i tu nema alternative“, rekla je dr. Mahmutbegović.

Govoreći o prisilnim migracijama stanovništva, potpredsjednica Mahmutbegović naglasila je da u određenim dijelovima svijeta poprimaju oblike istinske ljudske kataklizme, sa stavičnim stradanjem velikog broja djece, žena te starih i iznemoglih ljudi. Podsjećajući na stravične slike s Mediterana, kojih smo bili svjedoci, dr. Mahmutbegović je istakla da se svi trebamo upitati da li smo učinili dovoljno da spriječimo tragediju i smrt tolikog broja ljudi, posbeno nedužne djece. „Koliko god vrijeme i izazovi bili teški, glas razuma mora nadjačati sve razlike, a posebno interesne podjeljenosti. Sa ovog mjesta pozivam cijeli demokratski svijet da smogne snage i još odlučnije pomogne u zbrinjavanju izbjeglica, bez obzira odakle oni dolazili.

Djeca su svugdje djeca bez obzira koje su religije, boje kože i bez obzira kojim jezikom govore. Planeta zemlja pripada svima nama i svaki čovjek ima pravo na život. Sloboda je vrijednost koja nema alternativu i pozivam sve ljude da dignu svoj glas u očuvanju i borbi za slobodu čovječanstva, suživota i poštivanja drugog i drugačijeg“, istaklaje potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Služba za odnose s javnošću