Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović otvorila 42. manifestaciju “Dani mevluda i zikra”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Uz koncert sufijske muzike u Narodnom pozorištu Mostar, jučer je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović svečano otvorila 42. manifestaciju “Dani mevluda i zikra”, pod čijim se pokroviteljstvom ovogodišnja manifestacija održava uz realizaciju 14 različitih kulturnih, naučnih i vjerskih sadržaja.

Manifestacija je najstariji kulturno-vjerski događaj u Hercegovini, oduševljava iznova, iz godine u godinu, ne samo sve većim brojem posjetilaca i sve većim brojem učesnika, nego i sadržajem koji nudi.

Ona sve više poprima karakteristike poveznice naroda kulture i jezika i dio je tradicije koju moramo čuvati – kazala je Mahmutbegović.

Iz svega što se može vidjeti, kako je naglasila, posebno posljednjih godina, jasno je da je ova manifestacija prerasla u događaj koji je mnogo više od dovišta. Postala je tradicija, kako ističe, ne samo ovih prostora nego i mnogo šire.

– Blagaj i blagajska tekija, mjesto stoljetnog okupljanja vjernika stalna je inspiracija za duhovno jačanje čovjeka, mjesto koje je inspirisalo i druge da uspostave manifestacij ‘Dani mevluda i zikra’ i ova kulturno vjerska manifestacija je postala nepresušan izvor za vjersko i kulturno napajanje nadolazećih generacija.

Dovište na vrelu Bune, jedan od najjačih veza naše povjesti i zato se radujem što smo i danas ovdje, jer njegovanjem naše tradicije i običaja jasno pokazujemo zajedništvo i jedinstvo Bošnjaka. Ovdje je posebno značajno naglasiti potrebu za jedinstvom Bošnjaka, koja je preduslov za prosperitetnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu i za nas kao narod, naš opstanak i budućnost naše djece – kazala je Mahmutbegović.

Ovogodišnja manifestacija “Dani mevluda i zikra” održava se pod pokroviteljstvom potpredsjednica FBiH Melike Mahmutbegović.