Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila Prijedor

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Zajednički angažman na budućnosti razumijevanja i uvažavanja nema alternativu, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem.

Potpredsjednica Mahmutbegović danas je posjetila Prijedor, u sklopu posjeta bosanskohercegovačkim gradovima i općinama radi informiranja o stanju i posjeti povratnicima.

– U Prijedor sam došla da posjetim povratnike Bošnjake, isto kao što obilazim povratnike Srbe i Hrvate u mjestima gdje su oni manjina. Zanima me položaj manjina u sredinama u koje su se vratili – kazala je Mahmutbegović novinarima nakon sastanka. Na sastanku je razgovarano o uvjetima života svih naroda u Prijedoru i u cijeloj BiH, a Mahmutbegović je istakla da su podaci koje je domaćin prezentirao ohrabrujući. – Naša budućnost mora biti građena na razumijevanju, uvažavanju. Zajedno moramo graditi sretniju i bolju budućnost za generacije koje dolaze. Također, svi skupa moramo raditi na uklanjanju diskriminacije svakog manjinskog naroda bez obzira na to gdje u BiH živi – naglasila je.

Đaković je rekao da u Prijedoru nastoje realizirati projekte na dobrobit svih naroda, a da je u nastavku takvih aktivnosti i potpredsjednica Mahmutbegović najavila podršku.

-Mi u Prijedoru imamo visoki stepen razumijevanja, a tako nastojimo rješavati i probleme koji su pred nama – naveo je Đaković.

Mahmutbegović se sastala i sa glavnim prijedorskim imamom Huseinom Velićem, a na tom sastanku je izražen optimizam da je pred Prijedorom svijetla budućnost. Velić je pohvalio povratak Bošnjaka koji su obnovili porušene kuće i džamije, ali je izrazio nezadovoljstvo zbog odlaska, pogotovo mladih ljudi iz Prijedora, Bošnjaka i drugih naroda.

– Prezadovoljni smo povratkom, ali i pred našim medžlisom je izazov koji je ustvari izazov cijele države, a to je odlazak stanovnika

Potpredsjednica Mahmutbegović je kazala da se u Prijedoru, kao i u cijeloj državi, mora raditi na promociji pozitivnih priča. Mišljenja je da je odlazak iz BiH postao ”trend”, ali da se treba truditi da se ljudima objasni da im je najljepše u njihovoj državi.

Na početku posjete Prijedoru potpredsjednica Mahmutbegović posjetila je povratničku porodicu Lezić u mjesnoj zajednici Ćela koja je u stanju socijalne potrebe. Toj porodici koja ima dva gluhonijema člana i dvoje maloljetne djece obećana je novčana pomoć i pronalaženje rješenja za njihovu situaciju.

U toku dana položili su cvijeće na Centralnom šehidskom mezarju te je obavljen sastanak sa načelnikom općine Novi Grad Miroslavom Drljačom.