Potpredsjednica FBiH: “Moramo učiniti dodatne napore kako bi ohrabrili bosanskohercegovačku ženu”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Moramo učiniti dodatne napore kako bi afirmirali, pružili podršku i dodatno ohrabrili našu bosanskohercegovačku ženu da se intenzivnije uključi u društvene i političke tokove, ocijenila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

– Mi kao društvo, društveno-kulturna zajednica koja već vijekovima baštini ravnopravnost, raznolikost i civilizovane i demokratske vrijednosti, te, koja se po svemu što nas čini i prožima može smatrati dijelom evropske, historijsko-društvene porodice, moramo učiniti dodatne napore kako bi afirmirali, pružili podršku i dodatno ohrabrili našu, bosanskohercegovačku ženu da se intenzivnije uključi u društvene i političke tokove, te postane aktivniji faktor u procesu rješavanja problema i iznalaženju rješenja. Prisustvo žena u tom procesu je neophodno, da ne kažem i ključno, prije svega iz razloga drugačijeg, ponekad realnijeg i racionalnijeg pogleda i senzibiliteta prema dešavanjima oko nas – kazala je Mahmutbegović  u povodu predstojećeg 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Prema njenim riječima, aktivnije i brojnije uključivanje žena u društveno-politička dešavanja ne treba i ne smije se posmatrati u svjetlu svojevrsne konkurencije naspram muškog dijela naše zajednice, već isključivo kao formulu koja će dati odgovore i rješenja na mnoge društvene izazove. Jedino zajedničko, sinergijsko djelovanja sa muškim dijelom populacije će uroditi plodom, doprinijeti adekvatnijem i sveobuhvatnijem sagledavanju problema i iznalaženju rješenja, te dodatno osnažiti historijsku ulogu žene kao stuba zdrave i prosperitetne porodice, a samim tim i društva u cjelini i osigurati joj zaslužnu poziciju u našim društveno-političkim sistemima.

– Na kraju, drage dame želim vam poručiti da budete jake, odlučne, da se obrazujte i edukujete, da se ne bojite novih izazova, kao ni preuzimanja odgovornosti i istovremeno budete svjesne svoje uloge i važnosti u očuvanju zdrave porodice, kao klice i temelja uspješne i prosperitetne društvene zajednice. Od srca vam želim sretan 8. mart i da taj, kao i sve naredne dane budete obasjane pažnjom i ljubavlju koju, zasigurno zaslužujete – poručila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.