Potpredsjednica FBIH:Obrazovanje i stručno usavršavanje kadrova kao preduslovi za bržu EU-integraciju BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

 

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović upriličila je sastanak sa njemačkom političarkom i predsjednicom žena Evropske narodne stranke (EPP Women) Doris Pack, delegacijom Fondacije Konrad Adenauer i predstavnicima Udruženja „Pravnik“. Povod sastanka bio je održavanje 12. Međunarodne ljetne škole – Sarajevo 2018., koja će ove godine okupiti 26 učesnika iz 20 zemalja, uključujući države regije, Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Studenti magistarskih i doktorskih nauke će uz predavanja i razgovore sa uvaženim stručnjacima i predavačima kao što su Doris Pack, Eibe Riedel, Marijana Toma, Marion Carrin te niz drugih, imati priliku da se upoznaju sa tranzicijskom pravdom i istraže temu ovogodišnje škole koja glasi „Uloga tranzicijske pravde u podizanju svijesti o ljudskim pravima i vladavini prava u postkonfliktnim društvima“.

Predsjednik Udruženja „Pravnik“ Almin Škrijelj, koji je i organizirao ljetnu školu, upoznao je potpredsjednicu Mahmutbegović sa programom ovogodišnje škole, koja će inače trajati 11 dana, te sa svim aktivnostima koje će studentima biti na raspolaganju. On je takodje ovom prilikom posebno izrazio veliku zahvalnost Fondaciji Konrad Adenauer, bez čije svesrdne pomoći i podrške ne bi bilo moguće organizirati ovako renomirano studijsko-nastavno istraživanje tranzicijske pravde.

Na sastanku se Doris Pack interesovala za društveno-političku situaciju u BiH, a naročito s aspekta izborne godine i neophodnih ustavnih promjena. Zajednički je istaknuto da je izborna kampanja počela evidentno ranije nego u prethodnim izbornim ciklusima, što je značajno i vidno usporilo započete reformske procese. Konstatovano je da „u društveno-političkim prilikama kao i ustavno-pravnom okviru Bosne i Hercegovine, nije moguće donositi jednostrane odluke i pokušati nametnuti i implementirati principe koji će biti na štetu drugog“.

Potpredsjednica Mahmutbegović je dala punu podršku Međunarodnoj ljetnoj školi, mladim i obrazovanim ljudima, te naglasila „da se kontinuirano mora ulagati u obrazovanje, stručno usavršavanje kadrova te sagledavanje i analiziranje svega što se dešavalo na našim prostorima. Sagledavanje historijskih, nepobitnih činjenica, nazivanje stvari i dešavanja pravim imenom i neophodna priznanja, jedini su garant mirne i prosperitetne budućnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji.“

                                                                             Služba za odnose s javnošću