Potpredsjednica FBiH održala sastanak sa predstavnicima UDiTB FBiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH. Predsjednik Udruženja Tomislav Žuljević i njegova saradnica Amela Šiljević, predsjednica Udruženja KS, upoznali su potpredsjednicu Mahmutbegović sa aktivnostima udruženja koje je na federalnom nivou osnovano 2014. godine.

Na sastanku se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću dijalizirani i transplantirani pacijenti u Federaciji BiH. Posebno je istaknuta važnost usvajanja Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH, koji je dobar temelj za poboljšanje uslova transplantacije za pacijente, čime bi se obuhvat transplantacija povećao. Predsjednik udruženja Tomislav Žuljević je naglasio važnost podizanja svijesti građana o značaju transplantacije.

Također je naglašena potreba da se postojeći zakonodavni sistem ojača kao i da se poboljša rad Centra za transplantacijsku medicinu i bolničkih koordinatora za transplantaciju koji su imenovani 2014. godine. Tokom sastanka naglašen je i problem postojećih dijaliznih centara u kojima je usporeno obnavljanje starih aparata za hemodijalizu.

Potpredsjednica Mahmutbegović istakla je važnost aktualizacije problema dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, te predložila da se maksimalno angažuju svi segmenti u okviru postojećeg zakonodavnog sistema, te dala podršku donošenju Prijedloga Zakona o izmjena i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH.

Također je iskazala spremnost da se aktivno uključi u rješavanje problema sa kojima se susreću dijalizirani i transplantirani bolesnici, te ukazala na potrebu i važnost održavanja sastanka sa Kolegijem oba doma Parlamenta Federacije BiH.