Potpredsjednica FBiH održala sastanak sa predstavnicima UDiTB FBiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH. Predsjednik Udruženja Tomislav Žuljević i njegova saradnica Amela Šiljević, predsjednica Udruženja KS, upoznali su potpredsjednicu Mahmutbegović sa aktivnostima udruženja koje je na federalnom nivou osnovano 2014. godine.

Na sastanku se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću dijalizirani i transplantirani pacijenti u Federaciji BiH. Posebno je istaknuta važnost usvajanja Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH, koji je dobar temelj za poboljšanje uslova transplantacije za pacijente, čime bi se obuhvat transplantacija povećao. Predsjednik udruženja Tomislav Žuljević je naglasio važnost podizanja svijesti građana o značaju transplantacije.

Također je naglašena potreba da se postojeći zakonodavni sistem ojača kao i da se poboljša rad Centra za transplantacijsku medicinu i bolničkih koordinatora za transplantaciju koji su imenovani 2014. godine. Tokom sastanka naglašen je i problem postojećih dijaliznih centara u kojima je usporeno obnavljanje starih aparata za hemodijalizu.

Potpredsjednica Mahmutbegović istakla je važnost aktualizacije problema dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, te predložila da se maksimalno angažuju svi segmenti u okviru postojećeg zakonodavnog sistema, te dala podršku donošenju Prijedloga Zakona o izmjena i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH.

Također je iskazala spremnost da se aktivno uključi u rješavanje problema sa kojima se susreću dijalizirani i transplantirani bolesnici, te ukazala na potrebu i važnost održavanja sastanka sa Kolegijem oba doma Parlamenta Federacije BiH.