Potpredsjednica FBiH: “Omogućiti mladim naraštajima da znaju pravu istinu o dešavanjima na ovim prostorima”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U kabinetu potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, održan je sastanak sa predstavnicima Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženjem žrtava i svjedoka genocida.

Predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić zahvalila se potpredsjednici Mahmutbegović na dosadašnjoj, nesebičnoj podršci u radu Udruženja te je upoznala sa aktivnostima Udruženja te planovima za ovu godinu.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Murat Tahirović, upoznao je potpredsjednicu Mahmutbegović sa pripremama za organizaciju konferencije u sklopu obilježavanja 23.godišnjice genocida u Srebrenici, pod nazivom „Procesuiranje genocida u BiH“, čije je održavanje planirano za 18. i 19. april 2018. godine.

Cilj konferencije je podizanje svijesti o genocidu i drugim ratnim zločinima koji su počinjeni u BiH.Konfrencija će okupiti studente prava iz regiona bivše Jugoslavije, koji će izvesti simulaciju događaja, a istoj će prisustvovati predstavnici Haškog tribunala, kao i gospodin Theodor Meron.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović izrazila je punu podršku radu Udruženja, njihovim aktivnostima i planovima te istakla da je izuzetno važno da se čuvaju sjećanja i da se omogući mladim naraštajima da znaju pravu istinu o dešavanjima na ovim prostorima.

Potpredsjednica je posebno naglasila kako će, u okviru svojih ovlaštenja i mogućnosti, i ubuduće davati punu podršku aktivnostima Udruženja.