Potpredsjednica FBiH organizirala sastanak o problemu plasmana hemijskih proizvoda u RS-u

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na sastanku održanom jučer u kabinetu potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović s predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH, kabineta premijera Fadila Novalića i pojedinih hemijskih proizvođača iz FBiH, zaključeno je da u rješavanje problema onemogućavanja plasiranja hemijskih proizvoda iz Federacije u Republiku Srpsku treba uključiti i predstavnike dviju entitetskih vlada te međunarodne zajednice.

Potrebno je organizirati sastanak na koji će biti pozvani i ovi dodatni subjekti, osim današnjih učesnika, rečeno je. Uporedo treba insistirati da federalni zakon o hemikalijama, koji je u proceduri, ugleda svijetlo dana što prije. Federacija BiH još izbjegava da na potez iz Republike Srpske odgovori kontramjerama, kao i da se obrati Ustavnom sudu zbog kršenja ustavnih načela o slobodnom međuentitetskom protoku roba, navedeno je također.

Sastanak u kabinetu potpredsjednice Mahmutbegović održan je na inicijativu Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH. Poslodavci su naveli da se susreću s problemima vezanim za zabranu plasmana hemijskih proizvoda iz Federacije na područje Republike Srpske. Da bi proizvođači hemijskih proizvoda mogli imati proizvodnu paletu na području RS-a, moraju biti i registrirani tamo, odnosno u nadležnom ministarstvu.

Donošenjem zakonskih i drugih podzakonskih akata u Republici Srpskoj, kao što je Pravilnik o kriterijima za stavljanje deterdženata na tržište, onemogućen je nesmetan tok roba i kapitala između Federacije BiH i RS-a, što je suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, navelo je još Udruženje poslodavaca u FBiH.

U Republici Srpskoj je septembra prošle godine Republička uprava za inspekcijske poslove obavijestila sve trgovačke centre da u su u tom entitetu na snazi propisi usklađeni u većoj mjeri s propisima Evropske unije, a odnose se na oblast hemikalija/biocida i predmeta široke potrošnje među kojima su sredstva za održavanje čistoće.

Budući da su u Federaciji BiH propisi neusklađeni, navedeno je također, postoji mogućnost da se na tržištu RS-a nađu proizvodi koji ne ispunjavaju uvjete važećih propisa.

Trgovcima je pritom preporučeno da kod narudžbi roba obrate pažnju na usklađenost proizvoda s propisima Republike Srpske.