Potpredsjednica FBiH posjetila mjesne zajednice u Varešu pogođene nepogodama

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović boravila je danas u službenoj posjeti općini Vareš, gdje je o aktuelnoj situaciji u toj općini razgovarala s načelnikom Avdijom Kovačevićem.

Potpredsjednica Mahmutbegović je, nakon toga, posjetila mjesne zajednice Stupni Dol i Mir, koje su pogođene nepogodama prije dva dana. Mahmutbegović je tokom današnje posjete razgovarala i s predstavnicima komunalne službe, civilne zaštite Općine Vareš, predsjednicima MZ Stupni Dol i Mir te s mještanima.

Obišla je teren i iskazala razumijevanje i podršku mještanima u njihovom nastojanju da ostanu na ovom području.

-Iskazali smo zahvalnost načelniku i općinskim službama te mještanima mjesnih zajednica koje smo obišli, na brzoj i poprilično dobro organiziranoj reakciji na sprečavanju da se štete, koje su nastale usljed nepogoda, ne prošire i ne budu veće – kazala je potpredsjednica Mahmutbegović.

Istakla je da je uništen put prema samoj općini Vareš. Mještani su, kaže, izrazili bojazan da će, ako put ne bude osposobljen do početka školske godine, djeca koja idu u školu u Vareš imati problema.

Potpredsjednica Mahmutbegović naglašava da je stanje na terenu jako loše te da su u Stupnom Dolu aktivirana klizišta i oštećeno više privatnih kuća. -Situacija je teška, ali ono što je važno jeste da nije bilo ljudskih žrtava. To je ohrabrujuće za sve nas koji posjete ova mjesta koja su inače imala velika stradavanja u proteklom ratu. Dakle, ljudi su jedanput odlazili s ovih prostora, vratili se i sada ponovno imaju nesreću da moraju iseliti iz svojih kuća – kaže Mahmutbegović.

Kao potpredsjednica Federacije BiH Mahmutbegović obećala je da ću učiniti sve da zahtjevi Općine Vareš prema Federalnoj vladi i Vladi Zeničko-dobojskog kantona budu shvaćeni ozbiljno te da se učini jedna urgencija kada je u pitanju sanacija te štete.

– Zastrašujuće je to što se desilo, ali postoji raspoloženje da se svi zajednički uključimo i taj problem riješimo. Važno je da podržimo ljude koji su se vratili ovdje u njihovom nastojanju da ostanu na ovim prostorima – poručila je Mahmutbegović.