Potpredsjednica FBiH posjetila Regionalni ured Anadolu Agency u Sarajevu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović posjetila je danas Regionalni ured Anadolu Agency (AA) za Balkan i tom prilikom ukazala na značaj objektivnog novinarstva i informisanja.

Potpredsjednicu Mahmutbegović dočekao je Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda Anadolu Agency (AA) za Balkan koji ju je tom prilikom informisao o radu agencije ali i uposlenicima.

“Prvi put sam u posjeti agenciji Anadolija. Drago mi je da sam imala ovu čast da budem prisutna ovdje i da se direktno na licu mjesta uvjerim u kapacitet ove agencije. Obradovana sam činjenicom da je ovdje veliki broj zaposlenih obrazovanih i stručnih novinara ali i prevodioca i svih ostalih koji su u segmentu rada ove agencije”, istakla je Mahmutbegović.

Naglasila je da je medij danas, sigurno najveća investicija.

“Ali kada se radi o objektivnom novinarstvu, objektivnom informisanju, to je broj jedan za svaku državu. Agencija je kroz svoj posao pokazala da objektivnim informisanjem služi svim narodima BiH i cijelog Balkana. Znamo da je Balkan rovito područje i da je Balkan dobrim dijelom imao nesreću da su i mediji bili uključeni u tu našu nesretnu historiju. Pojava objektivne agencije, objektivnog novinarstva je najveća pomoć BiH i narodima ove zemlje i Balkana”, poručila je Mahmutbegović.

Prema njenim riječima, istina kada izađe na vidjelo ona ne može štetiti nikome jer ona ide u prilog svih naroda i budućnosti i dobrobiti ovih prostora. Mahmutbegović smatra da je medij, objektivno novinarstvo i nepristrano informisanje jedan od uslova da BiH krene u bolju budućnost. Izrazila je radost da postoiji agencija ovog tipa i mogućnosti u Sarajevu te dodala da je informacija ključ svega.

Mahmutbegović je izrazila i očekivanje da će agencija ostvariti svoj cilj, a to je da bude među prvih pet novinskih agencija u svijetu. Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda AA za Balkan podsjetio je da u AA u Sarajevu radi 30 uposlenih i da je BHS servis prvi međunarodni servis koji je osnovan izvan Turske, a da su nakon toga otvoreni servisi na arapskom i engleskom jeziku.

“Vi ste sada u srcu agencije Anadolija na Balkanu”, kazao je Celik podsjetivši da AA ima razvijenu dopisničku mrežu u zemljama regije i da djeluje kao regionalna novinska agencija prepoznatljiva, pored ostalog, po pričama iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Celik je podsjetio da je odlukom Mustafe Kemala Ataturka, AA osnovana 6. aprila 1920. godine i bila je prvi glasnik turske borbe za nezavisnost od početka Oslobodilačkog rata.

Upoznao je Mahmutbegović i o dešavanjima od 15. jula, kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvesti državni udar u Turskoj, istakavši da su politički lideri u BiH pružili podršku ovoj zemlji u teškim trenucima. Celik je potpredsjednici Mahmutbegović, poklonio knjigu “Pokušaj puča FETO iz minute u minutu” u kojoj je sažeta hronologija pokušaja državnog udara 15. jula, a koju je priredila Anadolu Agency (AA).