Potpredsjednica FBiH posjetila Roditeljsku kuću u Sarajevu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović posjetila je jučer Roditeljsku kuću u Sarajevu, čija je namjena smještaj roditelja i djece koji dolaze izvan Kantona Sarajevo, a borave u glavnom gradu BiH radi liječenja malignih oboljenja.

Nakon obilaska Roditeljske kuće i razgovora s korisnicima, te generalnom direktoricom Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebijom Izetbegović, direktorom discipline za zdravlje djeteta na KCUS-u Edom Hasanbegovićem i predsjednikom Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH” Fikretom Kubatom, Mahmutbegović nije krila zadovoljstvo uređenjem objekta i načinom na koji funkcioniše.

– Kroz aktivnosti sam podržavala rad Roditeljske kuće i moram kazati da sam veoma sretna što u BiH postoji ovakav objekat. Roditelji koji imaju bolesnu djecu se nađu u velikim problemima, a posebno roditelji koji u Sarajevo dođu iz udaljenjih dielova BiH i kojima je potreban smještaj. Psihosocijalna pomoć koju roditelji i djeca dobiju u ovom objektu je od velikog značaja. Ovaj projekt moramo podržati, a trebao bi se naći u sistemu redovnog finansiranja, bilo to iz sredstava budžeta Vlade FBiH ili Kantona – kazala je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Dodala je da je vidjela odličan odnos zdravstvenog menadžmenta, odnosno ljekara koji liječe djecu i ove roditeljske kuće te da takav odnos u konačnici poboljšava rezultate liječenja.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ističe da, nažalost, broj malignih oboljenja raste, ali da su rezultati liječenja svake godine bolji.

– Moramo se potruditi da paleta citostatika bude što šira i bolje primjenjiva te da poboljšavamo uslove za pacijente. S pacijentima Roditeljske kuće imamo direktnu sponu putem pedijatrijskog hematoonkološkog odjeljenja, a u budućnosti želimo osigurati da naši pacijenti nemaju potrebu da se liječe u inostranstvu, odnosno da dobiju hiruršku uslugu u Sarajevu, što bi značajno pojeftinilo njihovo liječenje, a mi bismo mogli osigurati najbolje citostatike – kazala je Izetbegović.

Istakla je da se Onkološka klinika širi, odnosno da se pravi odjel dnevne onkološke bolnice u kojoj će biti smješteno 18 fotelja za primanje dnevne terapije za onkološke pacijente, a najvjerovatnije će šef tog odjeljenja biti Timur Cerić. Direktor discipline za zdravlje djeteta na KCUS-u Edo Hasanbegović ističe da je projekt Roditeljske kuće sigurno najbolji u jugoistočnoj Evropi te da je u posljednjih 20 godina izliječeno više od 1.000 pacijenata.

– Nekada je leukemija kod djece bila smrtonosna, međutim, to više nije tako. Mi smo u posljednjih dvadesetak godina izliječili više od 1.000 pacijenata oboljelih od leukemije i solidnih tumora. Prije rata u BiH procenat izliječenih je bio manji od pet posto. Niti u jednoj grani medicine nije napravljen takav iskorak kao u dječijoj hematoonkologiji. Pratimo evropske standarde i sigurno je da ćemo još napredovati – naglašava Hasanbegović.

Predsjednik Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH” Fikret Kubat smatra da je Roditeljska kuća najbolji primjer kako treba da izgleda javno-privatno partnerstvo.

– Trudimo se da korisnik bude na prvom mjestu. To je prepoznala potpredsjenica Mahmutbegović koja nam pruža podršku i s kojom smo se dogovorili da ćemo nekoliko inicijativa koje bi nam pomogle u finansiranju uputiti u Parlament – zaključio je Kubat.