Potpredsjednica FBiH posjetila Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur posjetile su danas Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović ocijenila je da je potrebno izvršiti kategorizaciju osoba koje su smještene u ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Federaciji BiH, jer se usporava proces deinstitucionalizacije određenog broja korisnika koji mogu nastaviti samostalan život.

Iskazala je potrebu provedbe i usklađivanja procedura s Europskim sudom za ljudska prava iz Strazbura, a koji se tiču propisa prijema, smještaja osoba u ovakve ustanove te reviziju zdravstvenog stanja štićenika. Pohvalila je rad zaposlenika u ovim ustanovama, ističući da je to vrlo odgovoran i težak posao te da menadžment i Vlada FBiH rade mnogo da stvore humane uvjete za život osoba koje su smještene u ove zavode.

Ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur istakla je da su 2009. napravili Specijalni izvještaj o stanju ustanova za zbrinjavanje osoba s mentalnim invaliditetom u kojima je naveden niz zabrinutosti. Naglasila je da je napravljen određeni napredak, jer je Federacija BiH preuzela svoje obaveze kao osnivač čime su poboljšani smještajni kapaciteti, a donesen je i Pravilnik o osiguranju minimalnih standarda za prostorni smještaj.

Govoreći o deinstitucionalizaciji, Džumhur je naglasila da svi štićenici ovih zavoda nisu za samostalan život, ali da je potrebno izvršiti reviziju.