Potpredsjednica FBiH: “Presuda Mladiću minimum pravde za žrtve i njihove porodice”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović smatra da današnja presuda zločincu Ratku Mladiću predstavlja minimum pravde na koju su žrtve i njihove porodice nažalost predugo čekale.

– Mi u BiH koji smo preživjeli period 1992-95. svjesni smo odavno da ne postoji adekvatna kazna za počinjene zločine, kazna koja bi mogla vratiti u život desetine hiljada nevino stradalih žrtava tokom agresije na BiH. Svi smo svjesni da ova presuda neće oživjeti mrtve, neće porodicama pomoći da imaju mirnije snove i njihova bol neće prestati, neće im vratiti razrušene domove i snove, ali je ipak djelimična satisfakcija za ono što su doživjeli tokom agresije – ističe potpredsjednica FBiH.

Ona je sigurna da maksimalnu kaznu, koja je izrečena Mladiću, “podržavaju svi ljudi na našim prostorima, svi kojima je stalo do istine i pravde jer je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduslov za politiku pomirenja i stabilizaciju odnosa u BiH”.

– Presuda Ratku Mladiću takođe je i opomena svima koji još uvijek veličaju ratne zločine, da njihova politika nije prihvatljiva, da je opasna i da je i na ovaj način, ponovo međunarodno okarakterizirana kao zločinačka – rekla je Mahmutbegović povodom današnje presude Ratku Mladiću, kojeg je Međunarodni sud u Haagu osudio na kaznu doživotnog zatvora, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću FBiH.