Potpredsjednica FBiH prisustvovala svečanom otvorenju manifestacije “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Parku Alekse Šantića u Mostaru u utorak su svečano otvorene ”Šantićeve večeri poezije” koje će trajati do 16. oktobra, a čiji programski sadržaji će se održavati na više lokacija u gradu. Svečanom otvaranju, uz brojne goste iz političkog, javnog i vjerskog života, prisustvovala je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Ona je u svom obraćanju čestitala organizatorima što su uspjeli da očuvaju najstariju pjesničku manifestaciju u regiji te kazala kako je posebno raduje što se Šantićeve večeri poezije po prvi put organizuju na području cijeloga grada. Govoreći o Šantiću, istakla je kako je to pjesnik koji je za sva vremena ovjekovječio svoju ljubav prema Mostaru i njegovim ljudima, da zaslužuje da ga se sjećamo i da mladim ljudima govorimo o njegovom liku i djelu.

– Ono što je Šantić ostavio iza sebe nema vremenski rok trajanja jer poruke koje nose njegova djela su poruke ljubavi, tolerancije i zajedništva – ocijenila je Mahmutbegović, poručivši kako mladi moraju znati ko je bio Aleksa Šantić, koje su njegove zasluge i šta je generacijama iza sebe ostavio.

Predsjednik mostarske ”Prosvjete” Radivoje Krulj naglasio je kako se Mostar može ponositi Šantićevim večerima poezije, kazavši da Šantić ujedinjuje Mostar, ujedinjuje ljude svih vjera i nacija te svjedoči ljubav.

Manifestaciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Aleksa Šantić za Mostar bio mnogo više od pjesnika, da je obilježio jedno vrijeme i proslavio ime grada. Sedmodnevni program će biti nastavljen u srijedu predstavom Narodnog pozorišta Republike Srpske ”Sinovi umiru prvi” koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Mostar.

Organizatori 98. po redu manifestacije “Šantićeve večeri poezije” su SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SPKUD ”Gusle” iz Mostara.