Potpredsjednica FBiH razgovarala sa načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Novi Grad, nekadašnji Bosanski Novi, primjer je dobro organizirane općine čije su aktivnosti usmjerene na povratak i zajedničku budućnost, konstatirano je tokom jučerašnjeg susreta potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović sa načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom.

Poručeno je da ova općina može biti primjer drugim općinama u cijelog BiH. Mahmutbegović je kazala je Novi Grad dokaz da se samo timskim radom i saradnjom može napredovati i ići ka boljoj budućnosti. Istakla je da je u posjetu toj općini došla da se informira o položaju povratnika, kao što to radi obilaskom i drugih bosanskohercegovačkih gradova i općina, i generalno o stanju u ovoj lokalnoj zajednici. – Svakom manjinskom narodu je teško, ali raduje činjenica da imaju podršku i da se mogu nadati boljoj budućnosti – poručila je Mahmutbegović te dodala da po cijeloj BiH obilazi povratnike, Bošnjake, Srbe i Hrvate, gdje god su u manjini.

Načelnik Drljača naglasio je da su dobri politički odnosi u Novom Gradu napravili ambijent u kojem svi narodi žive zajedno i grade svijetliju budućnost. Na tom putu, dodao je, prepreka je nerazvijena privreda i odlazak mladih ljudi koji ”gube strpljenje”.

– Zadovoljni smo političkom i sigurnosnom situacijom, ali to nije dovoljno da napravimo dobar ambijent da zadržimo ljude – rekao je Drljača.

Istakao je da kroz industrijske zone nastoje privući investitore i stvoriti nova radna mjesta, ali da oni koji su do sada ponudili saradnju nisu ispunili obećanja. Potpredsjednica Mahmutbegović položila je cvijeće i odala počast šehidima na centralnom šehidskom spomen-obilježju u Blagaju.

Ranije je posjetila Prijedor gdje je također informirana o položaju povratnika i o stanju u toj općini. Iz tog grada sa sastanaka sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i glavnim imamom Huseinom Velićem je poručeno da zajednički angažman na budućnosti razumijevanja i uvažavanja nema alternativu.