Potpredsjednica FBiH razgovarala sa načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Novi Grad, nekadašnji Bosanski Novi, primjer je dobro organizirane općine čije su aktivnosti usmjerene na povratak i zajedničku budućnost, konstatirano je tokom jučerašnjeg susreta potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović sa načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom.

Poručeno je da ova općina može biti primjer drugim općinama u cijelog BiH. Mahmutbegović je kazala je Novi Grad dokaz da se samo timskim radom i saradnjom može napredovati i ići ka boljoj budućnosti. Istakla je da je u posjetu toj općini došla da se informira o položaju povratnika, kao što to radi obilaskom i drugih bosanskohercegovačkih gradova i općina, i generalno o stanju u ovoj lokalnoj zajednici. – Svakom manjinskom narodu je teško, ali raduje činjenica da imaju podršku i da se mogu nadati boljoj budućnosti – poručila je Mahmutbegović te dodala da po cijeloj BiH obilazi povratnike, Bošnjake, Srbe i Hrvate, gdje god su u manjini.

Načelnik Drljača naglasio je da su dobri politički odnosi u Novom Gradu napravili ambijent u kojem svi narodi žive zajedno i grade svijetliju budućnost. Na tom putu, dodao je, prepreka je nerazvijena privreda i odlazak mladih ljudi koji ”gube strpljenje”.

– Zadovoljni smo političkom i sigurnosnom situacijom, ali to nije dovoljno da napravimo dobar ambijent da zadržimo ljude – rekao je Drljača.

Istakao je da kroz industrijske zone nastoje privući investitore i stvoriti nova radna mjesta, ali da oni koji su do sada ponudili saradnju nisu ispunili obećanja. Potpredsjednica Mahmutbegović položila je cvijeće i odala počast šehidima na centralnom šehidskom spomen-obilježju u Blagaju.

Ranije je posjetila Prijedor gdje je također informirana o položaju povratnika i o stanju u toj općini. Iz tog grada sa sastanaka sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i glavnim imamom Huseinom Velićem je poručeno da zajednički angažman na budućnosti razumijevanja i uvažavanja nema alternativu.

Popularni članci