Potpredsjednica FBiH: “Što prije kadrovski kompletirati Ustavni sud FBiH”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović primila je danas delegaciju Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Kiseljaka povodom problema koje taj klub ima u svom djelovanju zbog toga što nije imenovan predsjedavajući Vijeća, za razliku od zamjenika.

Vijećnici SDA su u augustu uputili zbog toga zahtjev za ocjenu ustavnosti konstituiranja Općinskog vijeća i žele da apelacija bude riješena što prije. Mahmutbegović je izjavila da ova problematika ima dodirne tačke i s njenim već dvogodišnjim nastojanjima za kadrovsko kompletiranje Ustavnog suda FBiH.

Budući da je mjesto jednog bošnjačkog sudije upražnjeno, kao i u međuvremenu kolege hrvatske nacionalnosti nakon što je jedan od dosadašnjih sudija otišao u penziju, kadrovska nepopunjenost Suda, po mišljenju potpredsjednice FBiH, vjerovatno je uzrok sporosti u rješavanju predmeta.

Stoga je Mahmutbegović i ovom prilikom kazala da Ustavni sud FBiH treba kompletirati što prije. Kad je riječ o konkretnom problemu zbog kojeg je danas u njenom uredu razgovarala s vijećnicima Stranke demokratske akcije iz Kiseljaka, Mahmutbegović, kao i predsjedavajući tog vijećničkog kluba Asmer Japaur, izjavili su za Fenu da se neimenovanje predsjedavajućeg Vijeća direktno reflektuje na (ne)rješavanje probleme ove lokalne zajednice.

Vijećnici SDA, smatrajući da Općinsko vijeće nije konstituirano u skladu s propisima, dolaze na sjednice, ali ne učestvuju u donošenju odluka bojeći se da su i sve dodadašnje odluke pravno ništavne.

– Oni su ograničeni u djelovanju jer je trenutno cjelokupni rad Vijeća pod plaštom ocjene ustavnosti – rekla je potpredsjednica FBiH.

Vijećnici SDA upoznali su tokom današnjeg sastanka Meliku Mahmutbegović i s drugim problemima u njihovom djelovanju u Kiseljaku, kao i s problemima Bošnjaka uopće, primjerice kod zapošljavanja u javnim preduzećima i ustanovama.