Potpredsjednica FBiH: “Svako od nas treba dati jedan doprinos buđenju svijesti i spoznaje da su mine naša realnost”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović pridružila se danas globalnoj kampanji #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) koju provodi Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Mahmutbegović je kazala da smo, nažalost, i 25 godina nakon rata svjedoci svakodnevnog ranjavanja i gubitka života upravo kao posljedica nedeminiranog područja u BiH. Napomenuvši da je po vokaciji ljekar, istakla je da je jako dobro kroz svoje iskustvo spoznala šta znači minirano polje, šta znači mina i šta znači rana i gubitak života od mina.

– Obradovala me činjenica da postoji ova aktivnost jer, nažalost, protokom vremena mi nekad gubimo osjećaj da polja koja su prelijepa, priroda koja je u BiH prelijepa, nose sa sobom opasnost koja se krije u minama – naglasila je Mahmutbegović.

Zbog toga se, dodala je, kao društvo moramo aktivno baviti problemom mina i problemom deminiranja s dva aspekta. Jedan je kroz ove akcije, kroz kampanje buđenja svijesti o značaju spoznaje, informacije da u BiH ima hiljade kilometara miniranih područja. Po njenim riječima, trebamo prvo voditi aktivnost buđanja svijesti, a drugo, učiniti sve da se radi na deminiranju tih područja.

– Priključila sam se sa zadovoljstvom ovoj akciji, zato što mislim da svako od nas treba dati jedan doprinos buđenju svijesti i spoznaje da su mine naša realnost. Živimo u državi u kojoj je bio rat, u kojoj je hiljade kilometara zemlje minirano i zbog generacija koje ne pamte rat, koje ne znaju šta je minirano područje i šta je mina, moramo voditi računa o tome – istakla je potpredsjednica FBiH.

Napomenula je da ono što je dodatno motiviralo da se priključi ovoj kampanji jeste činjenica da je u njenoj lokalnoj zajednici prošle godine jedan njen sugrađanin i prijatelj, inžinjer šumarstva, nažalost, izgubio život zbog mina.

– To je bilo malo poražavajuće s aspekta spoznaje da se i nakon 25 godina gubi život. Uvijek nas to vrati u jednu realnost gdje smo, da je bio rat. Dakle, one stvari koje zaboravimo nakratko kad se probudi proljeće i sva ta ljepota iz prirode izbije, moramo se podsjetiti toga govorom, pričom, a ne da nas podsjećaju gubici života – kazala je Mahmutbegović.

Dodala je da nas podsjećaju incidenti, kad neko izgubi život u minskom polju, te istaknula da to moramo preduprijediti upravo ovakvim akcijama, da pričamo o tome. Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe pritiv mina, Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, pridružila se godišnjoj kampanji # TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve da bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju. U sklopu kampanje, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite će se do 4. aprila fotografisati s javnim ličnostima i običnim građanima da bi u svrhu obilježavanja 4. aprila dala svoju podršku za svijet bez mina.

Fotografije se mogu pogledati na web stranici www.fucz.gov.ba  i facebook stranici Federalne uprave civilne zaštite, a dijelit će se i putem fb stranica svih onih koji se nalaze na fotografijama. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim stepenom zagađenja minama, a život stanovnika je u stalnoj opasnosti.

Demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju eksplozivnih sredstava.

FNA_49785FNA_49786FNA_49790