Potpredsjednica FBiH: “Svako od nas treba dati jedan doprinos buđenju svijesti i spoznaje da su mine naša realnost”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović pridružila se danas globalnoj kampanji #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) koju provodi Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Mahmutbegović je kazala da smo, nažalost, i 25 godina nakon rata svjedoci svakodnevnog ranjavanja i gubitka života upravo kao posljedica nedeminiranog područja u BiH. Napomenuvši da je po vokaciji ljekar, istakla je da je jako dobro kroz svoje iskustvo spoznala šta znači minirano polje, šta znači mina i šta znači rana i gubitak života od mina.

– Obradovala me činjenica da postoji ova aktivnost jer, nažalost, protokom vremena mi nekad gubimo osjećaj da polja koja su prelijepa, priroda koja je u BiH prelijepa, nose sa sobom opasnost koja se krije u minama – naglasila je Mahmutbegović.

Zbog toga se, dodala je, kao društvo moramo aktivno baviti problemom mina i problemom deminiranja s dva aspekta. Jedan je kroz ove akcije, kroz kampanje buđenja svijesti o značaju spoznaje, informacije da u BiH ima hiljade kilometara miniranih područja. Po njenim riječima, trebamo prvo voditi aktivnost buđanja svijesti, a drugo, učiniti sve da se radi na deminiranju tih područja.

– Priključila sam se sa zadovoljstvom ovoj akciji, zato što mislim da svako od nas treba dati jedan doprinos buđenju svijesti i spoznaje da su mine naša realnost. Živimo u državi u kojoj je bio rat, u kojoj je hiljade kilometara zemlje minirano i zbog generacija koje ne pamte rat, koje ne znaju šta je minirano područje i šta je mina, moramo voditi računa o tome – istakla je potpredsjednica FBiH.

Napomenula je da ono što je dodatno motiviralo da se priključi ovoj kampanji jeste činjenica da je u njenoj lokalnoj zajednici prošle godine jedan njen sugrađanin i prijatelj, inžinjer šumarstva, nažalost, izgubio život zbog mina.

– To je bilo malo poražavajuće s aspekta spoznaje da se i nakon 25 godina gubi život. Uvijek nas to vrati u jednu realnost gdje smo, da je bio rat. Dakle, one stvari koje zaboravimo nakratko kad se probudi proljeće i sva ta ljepota iz prirode izbije, moramo se podsjetiti toga govorom, pričom, a ne da nas podsjećaju gubici života – kazala je Mahmutbegović.

Dodala je da nas podsjećaju incidenti, kad neko izgubi život u minskom polju, te istaknula da to moramo preduprijediti upravo ovakvim akcijama, da pričamo o tome. Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe pritiv mina, Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, pridružila se godišnjoj kampanji # TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve da bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju. U sklopu kampanje, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite će se do 4. aprila fotografisati s javnim ličnostima i običnim građanima da bi u svrhu obilježavanja 4. aprila dala svoju podršku za svijet bez mina.

Fotografije se mogu pogledati na web stranici www.fucz.gov.ba  i facebook stranici Federalne uprave civilne zaštite, a dijelit će se i putem fb stranica svih onih koji se nalaze na fotografijama. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim stepenom zagađenja minama, a život stanovnika je u stalnoj opasnosti.

Demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju eksplozivnih sredstava.