Potpredsjednica FBiH upriličila sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija povodom Dana Armije RBiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U povodu Dana Armije RBiH, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, upriličila je danas radno-konsultativni sastanak kojem su prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, te predstavnici koordinacije boračkih organizacacija proisteklih iz Armije RBiH, Šerif Patković, Almin Škrijelj i Esad Delić.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim procesima koje vodi Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te je konstatovano da su pokrenuti vrlo važni procesi u rješavanju pitanja demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i šehidskih porodica. Posebno je istaknuto opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da se dostignuti obim pojedinačnih prava boračkih kategorija neće umanjivati.

Također je rečeno da je Federacija BiH nivo vlasti koji izdvaja za boračke kategorije najveći iznos od ukupnog budžeta u odnosu na sve druge nivoe vlasti, te da da on ukupno iznosi oko 550 miliona KM. Istaknut je i pomak, u odnosu na raniji period, u pogledu zapošljavanja i zbrinjavanja kroz prvi put predviđenu poziciju u budžetu Federacije BiH za boračke zadruge.

Predstavnici koordinacije boračkih organizacija istakli su korektnu saradnju sa Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata te akcentirali potrebu da se nastoji još ubrzati proces rješavanja boračkih zahtjeva. Dogovoren je nastavak razgovora sa predstavnicima boračkih udruženja te dinamiziranje aktivnosti kada je u pitanju donošenje Zakona o demobilisanim borcima u FBiH i Zakona o boračkim organizacijama.

U povodu Dana Armije RBiH razmijenjene su međusobne čestitke, i obzirom da su svi prisutni bili pripadnici naše slavne Armije RBiH, ovom prilikom istakli su trajno opredjeljenje da će poštovati emanet naših bosanskih šehida i poginulih boraca koji glasi:

ZA DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU SVE!

A DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU NI ZA ŠTA!