Potpredsjednica Mahmutbegović traži hitne izmjene i dopune Krivičnog zakona

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović izražava duboku zabrinutost u povodu svakodnevnog narušavanja opće sigurnosne situacije u Federaciji i Bosni i Hercegovini, pojave najtežih oblika ugrožavanja ljudskih života i teških oblika krađa, razbojništava i nanošenja materijalne štete javnim i privatnim dobrima.

Potpredsjednica Mahmutbegović posebno izražava zabrinutost sigurnosnom situacijom na području Kantona Sarajevo, koja se svakodnevno usložnjava, te apelira na Vladu Kantona Sarajevo i ostale kantonalne institucije da ulože dodatne napore za osiguranje reda i zakona u glavnom gradu naše države. Dodatno, krajnje je zabrinjavajuća porast činjenja teških krivičnih djela nad ženama i djecom sa, svjedoci smo u posljednje vrijeme, vrlo tragičnim posljedicama!

U vezi sa ovim vrlo zabrinjavajućim trendom i poraznim pokazateljima, potpredsjednica Mahmutbegović od Federalnog ministarstva pravde zahtjeva hitno pokretanje procedure donošenja izmjena i dopuna postojeće zakonske regulative ili donošenja nove koja će adekvatno sankcionisati počinioce ovakvih teških krivičnih djela, u najboljoj vjeri da će, svakako preventivno djelovati na eventualne buduće počinioce.

Ono što trenutno nedostaje našem društvu jeste adekvatna sankcija i sistematski rad na prevenciji jer smo, nažalost, također, svakodnevno svjedoci nasrtaja na živote i imovinu naših građana!

Svjedočimo i vrlo deprimirajućim izbjegavanjima pravde, nedostatnoj konciznosti zakonskih rješenja, te neadekvatnim izrečenim kaznama. Sve to zajedno dovodi do širenja nesigurnost i straha kod građana, što dodatno podriva sigurnosne strukture i državu u cjelini odnosno njenu sposobnost i moć da zaštiti svoje građane i imovinu.

Država mora pokazati poseban senzibilitet prema ženama i djeci koji su u posljednje vrijeme bili žrtve izrazito tragičnih i zabrinjavajućih dešavanja sa teškim oblicima ranjavanja, traumatiziranja i na kraju smrtnim ishodom!

U konačnici, naše društvo mora uputiti odlučnu poruku da se nasilje i drugi oblici kriminala neće tolerisati!

Zbog kompleksnosti ove problematike i neophodnosti hitnog rješavanja sigurnosnih izazova sa kojima smo svakodnevno konfrontirani, pozivam sve relevantne institucije i ustanove, kao i predstavnike akademske zajednice da se uključe u procese donošenja zakonske regulative koja će vratiti i učvrstiti poljuljano povjerenje građana Federacije i Bosne i Hercegovine u organe i institucije sistema.