Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moor jučer su posjetili SBK.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moor jučer su posjetili SBK.

Tema sastanka, kojem su domaćini bili premijer SBK-a Tahir Lendo i Katica Čerkez,ministrica obrazovanja,nauke,kulture i sporta bila je trenutna situacija u oblasti obrazovanja s posebnim akcentom na sistem “dvije škole pod jednim krovom i izgradnju srednjoškolskog centra u Travniku, što bi omogućilo izvršavanje sudskih odluka kojima je naložen povrat zgrade travničke Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BIH novinarima je nakon sasatanka,izmedju ostalog, kazao da djecu ne treba razdvajati po bilo kojem principu, a posebno ne po nacionalnom. -Određeni pomaci u ovoj oblasti postoje.Ukoliko objedinimo uprave škola, pokazujemo spremnost da nađemo neko rješenje koje nije na fonu nametanja bilo čege. Moramo pronaći rješenje koje će biti za dobrobit djece, jer ako obrazujemo nove generacije na način da zaziru od drugog i drugačijeg, onda kao društvo imamo dugoročan problem, rekao je Dunović.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore je kazao da je najvažnije da djeca dobiju kvalitetno obrazovanje i sve potrebne resurse.

-Fenomen ‘dvije škole pod jednim krovom’ je samo jedna faza ka rješavanju pitanja obrazovanja. Vidimo puno uspjeha u Federaciji BiH, kada je u pitanju administrativno ujedinjenje škola, i to je način za štednju resursa i ulaganje u budućnost djece, kazao je Moore.

Ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez zahvalila se OSCE-u na uspješnoj saradnji , naglašavajući da princip školovanja “dvije škole pod jednim krovom” za nju ne predstavlja problem.

– Problem je kad djeca pohađaju školu u teškim uslovima i kad nema stručno zastupljene nastave. Kada su u pitanju ‘dvije škole pod jednim krovom’ pomaci moraju ići korak po korak,a kada se radi o vraćanju imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Vlada SBK u ovom mandate će učiniti sve da i taj slučaj bude rješen. Cilj nam je da djeca Srednje mješovite škole, koja pohađaju nastavu u vrlo lošim uslovima, dobiju daleko kvalitetniji smještaj, jer to zaslužuju u 21. stoljeću, kazala je Katica Čerkez,ministrica obrazovanja.

-Vlada SBK i nadležno resorno ministarstvo u narednom periodu će učiniti sve da projekti povrata imovine Crkvi i izgradnja srednjoškolskog centra, budu uspješno okončani ,a za dobrobit svih stanovnika SBK i korisnika navedenih ustanova,kazao je novinarima Tahir Lendo,premijer SBK.

Inače,tokom posjete SBK-u, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore posjetili su i KŠC “Petar Barbarić” i Srednju mješovitu školu u Travniku, dvije osnovne škole u Vitezu ,kao i odredjene firme u Travniku .