Povećan broj inetervencija bugojanskih vatrogasaca

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U posljednjih par dana u brojnim bh sredinama vatrogasci su imali pune ruke posla, uglavnom zbog požara koji su nastajali usljed paljenja suhe trave i niskog rastinja. Slična situacija je i na području općine Bugojno.

Bugojanski vartogasci u posljednjih 7 dana zabilježili su više od 15 intervencija. Najčešće intervencije su bile na gašenju suhe trave i niskog rastinja, ali i na zapaljenim dimnjacima, kontejnerima , kao i drugim tehničkim intervencijama.

Sekretar Vatrogasnog društva Bugojno Sadik Verunica apeluje na stanovništvo da se prilikom čišćenja bašti i njiva vodi računa posebno o paljenju suhe trave.

Kako ističe Verunica u posljednja dva mjeseca bugojanski vartogasci su imali 53 intervencije. Na gašenju trave i niskog rastinja bili su angažovani u 25 navrata. Zabilježili su 12 intervencija usljed požara na dimnjacima, 4 intervencije na gašenju požara u stanovima i na kućama, 8 na zapaljenim kontejnerima, te 3 na motornim vozilima. Bugojanski vatrogasci u protekla dva mjeseca imali su i dvije veće intervencije na gradskoj deponiji.

-Većina požara dešava se usljed toga što neodgovorni pojedinci ostave vatru bez nadzora. Dodatni oprez nikad nije na odmet. Ukoliko dođe do pojave požara potrebno je pristupiti gašenju priručnim sredstvima, te obavezno nazvati vatrogasce na broj 123, ili na fiksni broj 030 251 095, odnosno obavijestiti o tome i policiju na broj 122, zaključuje Verunica.