Povećan broj oboljelih od viroza u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Zbog temperaturnih oscilacija u posljednjih nekoliko dana u porastu je broj viroza na području općine Bugojno.

Samo tokom jučerašnjeg dana četiri ljekara bugojanskog Doma zdravlja na odjelima pedijatrije i školske ambulante pregledali su više od 120 djece. Temperature zraka krajem protekle sedmice bile su izuzetno visoke za ovo doba godine, a po riječima ljekara upravo to i pogoduje pojavi viroza i prehlada. U školama tokom posljednjih par dana po odjeljenjima je primjetan izostanak i do trećine djece.

S druge strane, po riječima prim. dr. Lejle Ajanović, gužve na pedijatriji i u školskoj ambulanti Doma zdravlja Bugojno itekao su povećene.Promjene vremenskih prilika i boravak po igraonicama i u školama, gdje su često uz zdravu i oboljela djeca, po riječima dr. Ajanović pogoduje širenju viroza. Uglavnom se radi o sezonskoj virozi koja zahvaća dišne puteve.

Ljekari roditeljima preporučuje da u slučaju povišene temperature kod djece u prvih 24 sata pokušaju sami sniziti temperaturu, i to rashlađivanjem, odnosno tuširanjem djece, kao i upotrebom paracetamola ili nekih drugih antipiterika. Također, djeci se preporučuje što više uzimanje tečnosti, u vidu mesnih supa i čajeva, te voća i povrća bogatog vitaminom C. Uz ojačavanje imunološkog sistema preporučuje se i prozračivanje prostorija u kojima borave djeca , kao i pojačane mjere higijene .