Povećan broj pacijenata u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Bugojno

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vrijeme je prehlada, gripe i viroza, čijem razvoju pogoduju prilično visoke temperature za ovo doba godine u našoj zemlji.

 

I u bugojanskom Domu zdravlja u posljednje vrijeme bilježe povećan broj pacijenata. Prve dane nove godine u Službi hitne pomoći obilježili su česti dolasci građana koji su tražili ljekarsku pomoć, u većini slučajeva zbog virusnih oboljenja, saznajemo od dr. Nijaza Islamovića.

-Imali smo u prosjeku 80-90 pacijenata za 24 sata, što je više nego uobičajen broj. Zbog ovih vremenskih prilika, pojavila su se neka virusna oboljenja. Pacijenti se najčešće javljaju zbog povišene temperature, bolova u grlu, glavobolje, kašlja, otežanog disanja i malaksalosti. Većinom dolaze djeca i stariji, hronični bolesnici koji imaju problema s disajnim putevima – kazao je.

Dodaje da bi oboljeli trebali mirovati, redovno provjetravati prostorije u kojima borave, konzumirati hranu bogatu vitaminima, i izbjegavati odlazak na mjesta gdje se nalazi veći broj ljudi, jer se radi o infekcijama kapljičnog tipa koje se lahko prenose s jedne na drugu osobu.

-Bilo bi poželjno, također, da se pacijenti adekvatno obuku, uzimaju određene napitke kako bi nadoknadili izgubljenu tečnost, i lijekove za snižavanje temperature. Naravno, ukoliko bolest potraje duže od 3 do 5 dana trebaju se javiti ljekaru i potražiti medicinsku pomoć – naglasio je dr. Islamović.

Uz druga virusna oboljenja, dežurni ljekari u Službi hitne pomoći bugojanskog Doma zdravlja u posljednje vrijeme zabilježili su nekoliko slučajeva malih boginja – varičela.

-To je, također, virusno oboljenje kod djece. Preporuka roditeljima je da ih ne šalju u škole i vrtiće nekoliko dana i da uzimaju, isto tako, tečnost, čajeve, i preparate za snižavanje temperature. U slučaju da se pojave neke komplikacije, neka zatraže medicinsku pomoć – poručio je.

I niske temperature, koje meteorolozi najavljuju sredinom naredne sedmice, mogu se nepovoljno odraziti na zdravstveno stanje građana, naročito hroničnih bolesnika kojima ljekari savjetuju poseban oprez.

S ciljem prevencije, svim građanima preporučuju da u zimskim mjesecima obrate veću pažnju na svoj imunitet. Jer, jači imunitet automatski znači i bolju otpornost organizma, te je tako veća i vjerovatnoća da će nas gripa, prehlada i virusi zaobići ove zime.

12345