Pravilnik o porezu na dohotak privremeno stavljen van snage

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber potvrdio je kako je Pravilnik o porezu na dohodak privremeno stavljen van snage.

Informacija da je Pravilnik zamrznut potvrdila je ministrica finansija Jelka Milićević, i on će stupiti na snagu trećeg oktobra 2016”, kazao je Biber.

Odluka je saopćena tokom Vanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH. Kako je Biber objasnio, riječ je o posljedici prošle sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća od prije desetak dana kada je dogovoreno da Ministarstvo finansija FBiH izađe u susret poslodavcima.

“Poslodavci su tada izrazili zabrinutost zbog nemogućnosti da jednu takvu odluku primjene u kratkom roku. Mi smo razgovarali, obećano je i sada je to obećanje izvršeno što je pozitivna stvar”, rekao je Biber. On je dodao kako se zbog ove odluke ništa posebno neće desiti osim što će prihodi u budžetu biti manji u odnosu na ono šta je planirano kada se pretpostavljalo da će pravilnik biti na snazi od 15. jula.

“Nakon trećeg oktobra svi poslodavci će morati ispunjavati svoje obaveze kako je pravilnikom predviđeno”, zaključio je predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Podsjećamo, u Službenom listu FBiH broj 52 koji je objavljen u srijedu 6. jula objavljen je i Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak kojim je smanjen neoporezivi procenat za topli obrok na jedan posto prosječne plate, a povećana su i druga poreska opterećenja.