Predavanje za mljekare

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

“Zdravstveno stanje i higijena mlijeka, primjena Upustva o pregledu sirovog mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji” tema je predavanja koje je upriličeno danas u Kristalnoj sali općine Bugojno.

Predavanju su prisustvovali proizvođači mlijeka s područja Gornjovrbaske regije. Predavanje je upriličeno u organizaciji Veterinarske stanice Bugojno, Udruženja mljekara Gornjovrbaske regije i Službe za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu općine Bugojno. Predavanju, kojeg su održali predstavnici Veterinarskog zavoda iz Bihaća, prisustvovalo je oko 30 farmera s područja tri općine Gornjovrbaske regije. Kako je u uvodu svog izlaganja naglasio Asmir Budimlić, iz Veterinarskog zavoda Bihać, kvalitet mlijeka na području Gornjovrbaske regije je zadovoljavajući, ali može biti još i bolji. Po njegovim riječima valorizacija kvaliteta mlijeka, kada se govori o izvozu u Evropsku uniju, tiče se broja bakterija i somatskih ćelija a koje govore o zdravlju muznih grla i zoohigijenskim uslovima u štalama , te manipulaciji mlijeka nakon muže.

Veterinar Veterinarske stanice Bugojno Sanel Alagić, predstavnik mljekare “Meggle”, ovom prilikom je istakao kako je “Meggle” u protekle 4,5 godine na području Gornjovrbaske regije otkupio 1 800 000 litara mlijeka, odnosno da su farmeri od bihaćke mljekare zaradili blizu 900 hiljada KM. Ako se ovome dodaju i pripadajući poticaji zarada je znatno više.

Jedan od farmera koji je prisustvovalo predavanju je i Tarik Puljarga iz Gračanice kod Bugojna. Puljarga na svojoj farmi trenutno ima 15 muznih i 12 rasplodnih grla, a dnevno mljekari “Agrocentar” preda i do 300 litara mlijeka. Po njegovim riječima savako predavanje je korisno i doprinosi novim saznanjima kako postići ekstra kvalitet mlijeka, a koji sa poticajem iznosi skoro jednu KM po litri, što je za mljekare izuzetno dobra cijena.

Osnovni cilj predavanja bilo je obučavanje mljekara kako da što više smanje broj somatskih ćelija i bakterija u mlijeku, odnosno da adekvatnim tretmanom životinja i manipulacojm mljeka nakon muže zadovolje propisane standarde Evropske unije.