Predsjedavajući Predsjedništva BiH boravio juče u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Juče je u posjeti Bugojnu bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović. U Općini sastao se sa načelnikom Bugojna Hasanom Ajkunićem. Sastanak je bio zatvoren za javnost, a u izjavi za medije nakon sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je izjavio kako je najviše riječi bilo oko projekata u Bugojnu i mogućnostima podrške viših nivoa vlasti u njihovoj realizaciji.

-Čuo sam dosta o mogućim projektima, čijom bi realizacijom Bugojno ponovo moglo biti u redu najrazvijenijih općina u BiH. Na nama je da im pomognemo u tome. Vlada i Vijeće ministara na neki način trebaju biti logistika za razvoj naših lokalnih zajednica, jer mislim da je to ispravan put. Država mora živjeti na strukturi života pojedinih naših općina, jer ako život na općinama bude dobar, onda sam siguran da će i država biti stabilna i funkcionalna. Možemo mnogo učiniti da i sredstva izvana odmah , direktno idu na realizaciju projekata u lokalnim zajednicama. To je budućnost – poručio je Čović .

Uz zahvalnost na posjeti bugojanski načelnik Ajkunić je izrazio nadu da će pripremljeni i projekti, koji su u toku naići na podršku viših nivoa vlasti što bi trebalo rezultirati novim zapošljavanjem , ali i boljim standardom svih građana Bugojna. Upitan da ocijeni stanje u koaliciji, posebno , na odnos SDA i SBB predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio kako je ranije učinio napor da koalicija krene funkcionisati i trenutno stanje među koalicionim partnerima je nazvao fazom preispitivanja. -Danas sam razgovarao telefonom sa predsjednicima SDA i SBB-a i siguran sam da ću se u srijedu sresti i obići gospodina Radončića, te se sastati sa gospodinom Izetbegovićem s kojim imam zakazano nekoliko sastanaka. Želja nam je da napravimo jedan ambijent u kojem nećemo stalno ponavljati pitanja u smislu : imamo koaliciju, nemamo koaliciju… , ne smijemo mandat provesti u tome. Govorimo o projektima, kao danas u Bugojnu. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da imamo jednu stabilnu koaliciju. Priča o EU, izbornom zakonu, te mnoštva drugih reformskih zakona, koje trebamo staviti u proceduru naprosto nemaju koristi, ako nemamo stabilnu parkamentarnu većinu. Da ne spominjem reforme u oblasti socijale, ekonomije, Evroatlantskog puta. Jednostavno, ne smijemo se baviti sami sobom – naglasio je Čović i posebno potcrtao da će nastojati sa svoje strane učiniti sve da se napravi ambijent bez bilo kakvih „podvala“, zamolivši i medije da daju svoj doprinos u ohrabrivanju svih aktera na tom reformskom putu.

detalj sa sastanka u opcini bugojnopomoci projekte u bugojnuzemlji treba cvrsta koalicija