Predstava iz Trebinja najbolja na 45.teatarskom festivalu BiH u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim pozorišnim ostvarenjima i glumcima sinoć je u Bugojnu završen 45. teatarski festival BiH „Fedra“.

 

Stručni žiri Festivala, koji su činili glumica Jelena Trepetova-Kostić, dramaturg Dragan Komadina i teatrolog Nedžad Fejzić, za najbolju predstavu u cjelini proglasio je predstavu „Pisac porodične istorije“ Gradskog pozorišta iz Trebinja.

Nastup na „Fedri“ glumci ovog pozorišta pamtit će i po osvajanju nagrade za najbolju debitantsku ulogu, koja je pripala Mileni Bokun za ulogu Mileve Kokotović, kao i nagradi za najbolju epizodnu ulogu koja je dodijeljena Igoru Svrdlinu, za ulogu Slobodana Ćobe Milošića.

Također, glumica trebinjskog pozorišta Vesna Đurić, koja je u predstavi „Pisac porodične istorije“ igrala ulogu Jovanke Milošić, ponijela je epitet najbolje glumice na Festivalu, a po mišljenju članova Stručnog žirija ova predstava je imala i najbolju režiju.

Drugi po broju osvojenih nagrada bili su glumci Hrvatskog amaterskog kazališta iz Travnika. Producent i režiser Ante Bilić dobio je posebno priznanje za vizuelni identitet projekta „Pobuna u kokošinjcu“, za muziku u predstavi nagrađen je Alojz Čakarić, kostimografiju Danijela Lovrić, a scenografiju Davorin Briševac.

Član pozorišne grupe KUD „Adem Alić“ iz Gračanice Mirza Krtičić je za ulogu Lakija u predstavi „Maratonci trče počasni krug“ dobio nagradu za najboljeg glumca na 45.teatarskom festivalu BiH.

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je članici bugojanskog teatra „Fedra“ Ajli Kurtović za ulogu Amele u predstavi „Posljednja porodica“, koju je režirao Vahid Duraković.

Dobitnici posebnih priznanja su i Aleksandar Pejaković za angažman u adaptaciji i režiji predstave „Tetovirani Isus“ Banjalučkog studentskog pozorišta, kao i glumci iz Gračanice Esad Grbešić, Miralem Džaferović, Nedžad Đuvić, Mirza Krtičić i Adnan Ahmetbegović, za kolektivnu igru kao članovi porodice Topalović u predstavi „Maratonci trče počasni krug“.

Identična je bila odluka desetočlanog Žirija publike, kada je u pitanju izbor najbolje predstave na 45.teatarskom festivalu BiH „Fedra“. I za ovaj žiri je, dakle, predstava trebinjskog pozorišta bila najbolja. 

Ovom prilikom, direktor Festivala Vahid Duraković uručio je zahvalnice svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog festivala, koji je zvanično zatvorio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić. 

Organizator 45. susreta najboljih bh pozorišta, koji je počeo 13. jula, bio je Kulturno-sportski centar Bugojno, u partnerstu s Teatrom „Fedra“ iz našeg grada.

Selektor je bio prof. dr. Nedžad Ibrahimović, a publika je u zvaničnom programu mogla vidjeti predstave pozorišta iz Bugojna, Visokog, Gračanice, Banja Luke, Livna, Trebinja i Travnika.

Festival je ljubiteljima pozorišne umjetnosti iz Gornjovrbaske regije ponudio i bogat prateći program, predstave za najmlađe, radionice i druge zanimljive sadržaje.

Inače, ceremoniji zatvaranja Festivala prethodila je predstava „Ne izlazi bez čarapa“ koju su, u pratećem dijelu programa, odigrali gosti iz Republike Hrvatske – članovi Kazališne družine ŠTOLCER iz Čakovca.

1