Predstavljena monografje “ Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru „507. Dana Ajvatovice“ sinoć je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bugojno održana promocija monografje “ Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”.

Promotori monografje bili su hfz. mr. Mensur Malkić,direktor Gazi Husrev-begove medrese i prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije, i profesori ove ustanove Ismet Veladžić i Mustafa Spahić, a moderator Vehid ef.Arnaut.

Kako je u svom obraćanju naglasio hfz.mr. Malkić ovo je treće izdanje monografije Gazi Husrev-begove medrese.

-U odnosu na prethodna dva izdanja monografije,koja su govorila o prošlosti, ovo izdanje govori o sadašnjosti Medrese.Gazi Husrev-begova medresa je osnovana 1537.godine tako da ove godine obilježavamo 480 godina rada i postojanja.Gazi Husrev-begova medresa je jedina škola na ovim prostorima, pa i na Balkanu, koja nikad nije prekidala svoj rad. Monografija tretira period od osnivanja, odnosno vakufname Gazi Husrev-bega, koju je obradio u ovom izdanju akademik Esad Durakovića, a za razliku od prethodna dva u ovom izdanju je teretiran period od kada je Bosna i Hercergovina postala samostalana država- istakao je direktor Malkić.

Prof. Ismet Veladžić, urednik Monografije, je naglasio da ovo djelo ima 4 poglavlja. Kako je istakao prvo poglavlje govori o historiji Gazi Husrev-begove medrese, drugo o odgoju u ovoj ustanovi, treće o ljudskom faktoru, a četvrto predstavlja biografiju Gazi Husrev-geba. U svom izlaganju prof. Veladžić je predstavio i tekstove koje su napisali autori svršenici Medrese.

U monografji je objavljena slika spomen ploče, postavljene u dvorištu Medrese, sa imenima 90 šehida – imama, učenika, učenica i profesora Medrese koji su u agresiji na našu zemlju od 1992. do1995. godine dali svoje živote za odbranu domovine.

-Kroz objavljene radove može se steći mnogo podataka o ovoj najstarijoj školskoj ustanovi na Balkanu, koja, kako se ističe u monografji, za 480 godina nije prekidala sa radom. Monografja je također jedan vremeplov ove školske ustanove, kroz koji se čitanjem i praćenjem fotografja, pred nama nižu godine, desetljeća i stoljeća ove zadužbine velikog Gazi Husrev-bega, kroz koju su prodefilovale hiljade učenika i učenica, na stotine profesora i odgajatelja, čija su imena zapisana u ovoj monografji i tako sačuvana za buduća vremena, za nove jubileje ove ustanove- rekao je u svom obraćanju prof. Ismet Spahić.

Monografija “Gazi Husrev-begova medresa- 480godina” ima 288 stranica, urađena je u koloru i sa tvrdim povezom, te obogaćena sa više od 100 fotografija .