Predstavnici Nezavisne liste održali press

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Uz osvrt na opće političke prilike na području Općine i na zadnju sjednicu Općinskog vijeća Bugojno danas su press konferenciju u Kristalnoj sali Općine održali predstavnici Nezavisne liste: Enver Hadžiahmetović, Samir Šečić i Almir Bećirović.

U svom istupu Enver Hadžiahmetović se osvrnuo na posljednu sjednicu Općinskog vijeća istakavši kako je počela veoma burno jer su mnogi vijećnici i političke stranke nastojali, mada još zvanično nije počela predizborna kampanja,da se dodvore građanima, potencijalnim glasačima. Ovom prilikom Hadžiahmetović se posebno fokusirao na brojne probleme lokalne zajednice a koji nisu razmatrani u proteklom periodu na sajednicama Općinskog vijeća.

– I mi vijećnici Nezavisnog kluba smo mogli da predložimo nove tečke dnevnog reda, one koje nisu realizovane u periodu u kojem zasjeda aktuelni saziv Općinskog vijeća. Neriješeni su sljedeći problemi: potrebno je izvršiti reorganizaciju općinskih službi i uraditi novu sistematizaciju u Općini, potrebno je uraditi novi prostorni i urbanistički plan Općine, uvesti trezorsko poslovanje, poboljšati rad javnih preduzeća i ustanova, svake godine organizovati tematsku sjednicu posvećenu socio-ekonomskoj situaciji, analizirati postojeće i donijeti nove strategije, riješiti problem grijanja, odnosno Gradske toplane,raditi na poboljšanju komunalne infrastrukture, te izvršiti zamjenu azbestnih cijevi na gradskom vodovodu- naglasio je, između ostalog, Hadžiahmetović.

Samir Šečić u svom obraćanju je naglasio kako Nezavisni klub kao politički subjekt u Općinskom vijeću ima prednost u odnosu na druge političke partije.

– Mi nemamo obavezu provoditi bilo čije instrukcije, ili naredbe stranačkih centrala i šefova! Mi jednostavno funkcionišemo po principu da oni koji žive u Bugojnu, a mi živimo, i odlučuju o Bugojnu. Ako mi želimo nešto podržati ne može nas niko nazvati sa nekog nivoa i kazati da glasamo drugačije.Upravo zbog toga mi i jesmo Nezavisni klub! To se moglo vidjeti prilikom glasanja u Općinskom vijeću o krupnim i ključnim pitanjima.Evo i primjera a koji se odnosi na lokaciju regionalne deponije.Nezavisni klub je odmah, istog momenta,reagirao i jasno kazao da u Bugojnu neće biti mjesta za deponiju. Tačno je da su još neki vijećnici bili protiv ali je istina , i moramo to kazati, da su morali sačekati mišljenja šefova i stranačkih klubova- rekao je Šečić i istakao kako će Nezavisni klub i ubuduće raditi kao i do sada, odnosno na osnovu interesa lokalne zajednice.

-Ono što ne bude dobro za Bugojno budite sigurni da nas ne može niko netjerati da to podržimo. Po meni je to naša ključna kvaliteta, samostalnost u odlučivanju, i to prije svega! O svim bitnim pitanjima sigurno ćemo glasati onako kako mislimo da treba a nećemo ići po mišljenje u raznorazne stranačke centrale kao što je to često slučaj kod drugih klubova u Vijeću- zaključio je Šečić.