Premijerno izvedena monodrama “BH. STEND-DRP TRAGEDY” Josipa Pejakovića

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Pozorišnoj dvorani KSC-a sinoć je premijerno izvedena monodrama “BH. STEND- DRP TRAGEDY” bh. glumca Josipa Pejakovića. Publika je sa oduševljenjem pomno slušala Josipa Pejakovića koji je u svom prepoznatljivom stilu, u monodrami iznio relevantne činjenice koje se tiču aktuelne društveno-političke situacije u našoj zemlji.

Monodrama “BH. STEND-DRP TRAGEDY” novi je komad jednog od najvećih bh. glumaca i prvaka drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Našu državu gleda kao zemlju koja se može i treba predstaviti i van viceva o Sulji i Muji, objašnjavajući kako se to može uraditi putem satire i iznošenja historijskih činjenica na jedan nesvakidašnji način.

Predstava je ozbiljna, ima stvaralački život, iz nje se može vidjeti dio historije Bosne, kroz kritički osvrt i komparaciju sa periodom osmanske i austrougarske vladavine, kao i vremenom komunizma i današnje BiH.

Za razliku od prethodnih predstava u kojima je glumio razne likove, u ovoj monodrami govori sve o sebi. I ovo njegovo djelo, nastalo je iz njegove ljubavi prema Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, bh. glumac Josip Pejaković proslavio se monodramama: “On meni nema Bosne”, “Oj živote” i “O, izbjeglice”. Igrao je zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: “Osma ofanziva”, “Gluvi Barut”, “Savršen krug” te mnogim drugima, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.