Pres-konferencija OO SDA Bugojno: Otvaranjem medicinske škole ispunili smo predizborno obećanje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Općinska organizacija SDA Bugojno danas je u svojim prostorijama organizovala pres–konferenciju na kojoj je istaknut značaj otvaranja srednje škole u našem gradu, u kojoj će se učenici školovati za zanimanje medicinski tehničar.

 

Prisutnima se obratio potpredsjednik OO SDA Bugojno i zastupnik u Skupštini SBK-a Amir Šečibović koji je kazao, između ostalog, da se ovih dana „diglo mnogo prašine u vezi promjene imena bugojanske Gimnazije“. Naveo je, također, razloge osnivanja Mješovite srednje škole u općini Bugojno.

-Sve je manje zainteresovanih za upis u Gimnaziju i svi smo svjesni kakvo zanimanje vlada za upis u srednje medicinske škole. Do sada su naša djeca te škole pohađala u Travniku, Sarajevu i drugim gradovima. Jednostavno, kroz razgovor s građanima, uvidjeli smo potrebu da se uvede medicinski smjer u Bugojnu. Obećali smo uraditi sve što bude u našoj moći, i uspjeli smo u tome – naglasio je.

Šečibović se zahvalio upravi Gimnazije na čelu s direktorom Mesudom Šečićem i svim uposlenicima koji su dali svoj doprinos, uradili elaborat i uputili ga prema resornom ministarstvu, kao i zastupnicima u Skupštini SBK-a, koji su pokrenuli inicijativu za otvaranje smjera medicinske škole, i došli do toga da se ona i otvori.

-Činjenica je da je opći smjer Gimnazije je i dalje tu, djeca i dalje mogu, dakle, upisati Gimnaziju. Neko samo želi da predstavi da nije dobro to što je urađeno. Ono što su građani tražili, mi smo i uradili. Razumjeli smo njihove potrebe – istakao je potpredsjednik OO SDA Bugojno.

Izrazio je nadu da će pokretanje smjera medicinske struke u MSŠ Bugojno biti podsticaj učenicima osnovnih škola da postižu još bolje rezultate i uspjeh, s kojim će moći upisati medicinsku školu.

– Smatramo da smo na ovaj način olakšali školovanje naših učenika, jer će njihove porodice i oni sami biti oslobođeni plaćanja troškova obrazovanja u drugom gradu. S druge strane, ostvarit će svoje želje i vjerujemo, nakon uspješno završene srednje medicinske škole, nastaviti studij, te da će Bugojno imati još veći broj mladih, obrazovanih i uspješnih ljudi koji će svoju budućnost vezati za svoj grad i BiH. Mnogo je onih koji odlaze, i naš je zadatak da poduzmemo sve da se taj trend zaustavi, a raznim projektima, posebno za mlade, nastojimo to postići – rekao je.

Prvoj poslijeratnoj generaciji učenika, koji će pohađati Medicinsku školu u Bugojnu, zaželio je uspjeh u budućem školovanju.

-Neka im je sa srećom, a na nama i ostalima je da se potrudimo da im osiguramo preduslove za posao i dalje školovanje. I kad smo bili opozicija podržali smo sve odluke od interesa za zajednicu, za razliku od onih koji danas kao opozicija „bacaju drvo u točak koji je počeo da se okreče“, na način koji je u javnom sektoru i drugim sferama života već napravio pozitivne pomake kakav je, između ostalog, i otvaranje Medicinske škole u Bugojnu – konstatovao je potpredsjednik Općinske organizacije SDA Bugojno Amir Šečibović.

Na kraju pres-konferencije je čestitao svim muslimanima jedan od najvećih praznika u islamskoj tradiciji – Ramazanski bajram, uz želju da predstojeće dane provedu okruženi najmilijima, i u dobrom zdravlju i sreći.