Press povodom obilježavanja godišnjica formiranja ARBiH i 7. korpusa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Centru za kulturu općine Travnik upriličena je press konferencija Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice formiranja Armije RBiH i 22. godišnjice formiranja 7. armijskog korpusa.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ove dvije važne godišnjice Tahir Lendo, premijer SBK, u svom obraćanju posebno je naglasio značaj koji su imali Armije RBiH i njen najmlađi korpus kako u oslobađanju zemlje tako i u političkim odnosima postdejtonske Bosne i Hercegovine. Svoje obraćanje Lendo je okončao pozivom borcima i predstavnicima organizacija proisteklih iz jedinica Armije RBiH da svojim prisustvom uveličaju završni dio manifestacije koji će biti organizovan 09. aprila u Travniku.

O aktivnostima koje su prethodile, ali i koje će biti upriličen povodom obilježavanja ove dvije značajne godišnjice, govorio je ispred Koordinacije temeljnih boračkih organizacija iz reda Armije RBiH Ekrem Julardžija. Kako je naglasio aktivnosti su startale 24. februara na godišnjicu izlaska boraca 5. bataljona 712. bbr na Galicu. Posjetom porodici u Sanskom Mostu obilježena je godišnjica smrti rehmetli generala Alagića,prvog i jedinog komandanta Sedmog armijskog korpusa, a u toku su aktivnosti za obilježavanje jedne od najbriljantnijih operacija koju su armijske jedinice izvele u proteklom ratu u našoj zemlji – operacije Vlašić. Planirana je i tribina koja će biti održana u Bugojnu, na temu:“Sedmi korpus – ponos BiH“. U okviru obilježavanja ovih godišnjica raspisan je konkurs za likovne i literarne radove učenika osnovnih škola na području SBK i Krajine, a biće upriličene i dvije sportske manifestacije, šahovski i turnir u sjedećoj odbojci.

Završnica manifestacije će biti organizovana u Travniku 09. aprila odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Centralnom šehidskom mezarju, izložbom likovnih i literarnih radova, te svečanom akademijom u Centru za kulturu općine Travnik