Prezentiran program ” Uzgoj i plasman feferona”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Služba za poljoprivredu općine Bugojno u saradnji sa bh predstavništvom njemačke firme Carl Kuehne , za zainteresirane poljoprivrednbe proizvođače, upriličila je prezentaciju programa proizvodnje i plasmana zelenog feferona.

Prezentaciji se odazvao veći broj zaiteresiranih poljoprivrednih proizvođača s područa naše općine.

Kako je tokom prezentacije istakao Boris Maslać, predstavnik mostarske poslovne jedinice firme Carl Kuehne, specifičnost ovog projekta to što svim zaiteresiranim kooperantima biti obezbjeđen sadni materijal i ostali neophodni repromaterijal, a čiju vrijednost proizvođači otplaćuju kroz proizvod. Osim toga, ova firma kooperantima objezbjeđuje stručnu pomoć tokom proizvodnje, te otkupljuje svu proizvedenu količinu paprike sorte zeleni feferon, i to po cijeni od 90 pfeninga po kilogramu.

Po riječima Maslaća prinos zelenog feferona po dunumu iznosi od 5 do 7,5 tona.Optimalan rok sadnje je od 15. maja do 01. juna, a prvi plodovi za berbu su spremni nakon dva mjeseca. Berba se vrši svakih 8 do 12 dana, a tokom vegetacije poljoprivrednici mogu očekivati od 8 do 10 berbi.

Bariha Abdibegović, stručna saradnica Službe za poljoprivredu općine Bugojno, u obraćanju prisutnim poljprivrednicima naglasila je da je riječ o još jednom projektu koji bi na području naše općine mogao imati plodno tlo, odnosno značajan broj onih koji bi se odlučili na kooperantski odnos sa predstavnicima njemačke firme Carl Kuehne.

Nakon završetka prezentacije, brojni prisutni poljoprivredni proizvođači su postavljali pitanja vezana za uslove proizvodnje i finansijsku konstrukciju uzgoja ove biljke.