Priča o uspješnim poljoprivrednicima iz Glavica kod Bugojna

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ekspanzija u proizvodnji jagodičastog voća na teritoriji općine Bugojno ponukala je mnoge poljoprivrednike da se umjesto bavljenja stočarskom proizvodnjom okrenu trenutno jednoj od najprofitabilnijih poljoprivrednih grana – uzgoju malina.

Ipak, broj stočnih grla se, prema informaciji iz Općinske službe za poljoprivredu, nije značajno smanjio u odnosu na period prije proteklog rata. Zahvaljujući, prvenstveno, svom radu, ali i općinskim poticajima koji su isplaćivani u 2015., mnogi bugojanski farmeri su u prilici da prošire svoja stada i povećaju broj muznih grla, a samim tim i proizvodnju mlijeka.

-Mljekare Agrocentar iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Meggle iz Bihaća i Poljorad iz Travnika, mjesečno od kooperanata iz Bugojna otkupe oko 120.000 litara mlijeka, odnosno godišnje jedan i po milion litara, kazao je Šefik Abazović iz Službe za poljoprivredu općine Bugojno.

Dodaje kako se radi o količini koja ide direktno mljekarama, te da se značajna količina mlijeka proda na pijaci i u privatnim trgovinama na području gornjovrbaske regije.

Jedan od uspješnih farmera u Bugojnu je Rusmin Duraković iz naselja Glavice koji mljekari, s kojom ima sklopljen ugovor, godišnje preda 70-80 tona mlijeka.

Proizvodnju mlijeka razvio je u pravi porodični biznis u kojem, bez obzira na evidentne poteškoće, vidi budućnost za svoju porodicu.

-Imam dvadeset muznih krava i desetak junica. Otkupna cijena mlijeka mogla bi biti veća, s obzirom na uloženi trud i troškove hrane za stoku, koja je veoma skupa. Jer, cijena jednog kilograma stočnog brašna odgovara cijeni jednog litra mlijeka, kazao je.

Ovaj uzoran domaćin i poljoprivrednik je, na lokaciji iza novosagrađene kuće, započeo izgradnju nove štale, u koju bi na proljeće trebao preseliti svu stoku iz sadašnjeg prostora, koji je postao tijesan.

-Uslovi za boravak stoke i, općenito, higijena, bit će na višem nivou, što bi se u pozitivnom smislu trebalo odraziti na kvalitet i čistoću mlijeka. To je veoma važno uzmu li se u obzir kriteriji izvoza mlijeka iz BiH i propisani standardi Evropske Unije, naglasio je Rusmin Duraković, koji je prije rata imao mesnicu.

Dok nije ostao bez posla, jedno vrijeme je radio i kao policajac. Proizvodnjom mlijeka bavi se posljednjih desetak godina.

Njegov komšija Senad Bajrić, također, živi s porodicom od prodaje mlijeka. U štali trenutno ima 36 grla stoke, od kojih 26 muznih krava, a mjesečno mljekari preda oko deset tona mlijeka.

-Radim skupa s bratom, a u poslu oko stoke često pomogne i supruga. Farma je registrovana i već treću godinu uplaćujemo doprinose. Ova godina je bila bolja od prethodnih. Dobili smo, također, nešto poticaja i, sve u svemu, dobro je, kazao je Bajrić.

Zadovoljan dosad ostvarenim rezultatima, nastavit će se baviti proizvodnjom mlijeka koja, smatra, ima perspektivu na teritoriji bugojanske općine.

– Zatvorili smo krug, napravili objekte, kupili mašine, traktore, nabavili sve priključke. Imamo dobre krave i podmladak, tako da ne bi trebalo biti problema, zaključio je.

Priču o ovim vrijednim poljoprivrednicima donosimo u narednoj emisiji „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“, koja je na programu TV Bugojno u nedjelju 20. decembra, od 18 sati i 30 minuta.