Prijedlog korištenja kompleksa kasarne „Admir Ljubuškić Šutak“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Kolegiju općinskog načelnika Komisija za poljoprivredu danas je prezentirala Prijedlog korištenja zemljišta i objekata kasarne „Admir Ljubuškić Šutak“.

Uz načelnika Hasana Ajkunića i članove Kolegija prezentaciji koju je ispred Komisije za poljoprivredu izložio Šefik Abazović prisustvovala je i predsjedavajuća Općinskog vijeća Greta Kuna, te predstavnici pojedinih općinskih službi.

Prije par mjeseci općini Bugojno na 10 godina ustupljen je kompleks površine od 806 734 metra kvadratna. Predstavnici Komisije su obišli kompleks, sagledati činjenično stanje i predložili da se naprave 4 zone: poljoprivredna, industrijska, stambena i rekreaciona.

Po riječima Abazovića poljoprivredna zona, površine od 627 dunuma, uz izgradnju pristupnih puteva, isparcelisala bi se na parcele od po 3 dunuma na kojima bi oko 150 porodica moglo zakupiti zemljište za uzgoj jagodičastog voća. Industrijska zona sa postojećim objektima imala bi površinu od 55 dunuma i veoma brzo bi se mogla satviti u funkciju. Stambena zona bi se protezala uz putne komunikacije na površini od 37 dun uma, dok bi na prostoru od preostala 73 dunuma bilo moguće izgraditi i rekreacionu zonu.

Načelnik Hasan Ajkunić ovom prilikom zahvalio se višim nivoima vlasti, posebno predstavnicima nešeg grada, koji su pomogli da se kompleks kasarne usputi na korištenje općini Bugojno. Kako je istakao ovom prilikom u narednom periodu nastojat će se da kompleks kasarne pređe u trajno vlasništvo lokalne zejednice čime bi bili stvoreni preduslovi za daljnji razvoj Općine.

Prezentaciju prijedloga korištenja kompleksa kasarne „Admir Ljubuškić Šutak“ Abazović je okončao uz naglasak da se radi o Nacrtu projekta koji bi resorne službe u narednom periodu trebale dograditi i pripremiti za javnu prezentaciju zainteresiranim građanima.