Pripreme za Božić u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Tokom adventa ili došašća, vjernici rimokatoličke vjeroispovijeski vrše pripreme za Božić, jedan od najvažnijih i najradosnijih kršćanskih blagdana.

Pripreme vjernika za Božić poodmakle su i u Župi Sv. Ante Padovanskog u našem gradu. U došašću se izrađuje adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje do Božića. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. U došašću su svakog jutra zornice – rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer vjernici trebaju ustati vrlo rano da bi stigli u crkvu. Misama prethode ispovijedi.

Po riječima fra Zorana Tadića, bugojanskog župnika, većina vjernika katolika na području Bugojna je obavila ispovijed, dok će u nedjelju, na Badnji dan, to moći učiniti studenti i vjernici koji dolaze iz inostranstva. Pored crkve Sv. Ante Padovanskog mise zornice se služe svakog dana u 6,00 sati u Drvetinama, u 7,00 u Bristovima i u 10,00 sati u Donjem Vakufu.

Za nadolazeći Božić crkva Sv. Ante Padovanskog je ukrašena jelkama koje su okitili mladi, dok je vjernik Ante Pocrnja Bajo utrošio 2,5 mjeseca strpljivog rada za izradu božićnih jaslica koje su također postavljene u crkvi.

U noći s nedjelje na ponedjeljak u crkvi Sv. Ante Padovanskog biće služena božićna misa polnoćka, dok će na sam dan Božića, po rijerčima fra Zorana Tadića, biti održana samo jedna misa sa početkom u 11,00 sati.