Privrednici SBK izlažu na 19. međunarodnom sajmu u Mostaru

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru jučer je otvoren 19. međunarodni sajam privrede Mostar 2016., jedna od značajnijih privrednih manifestacija u našoj zemlji, ali i regiji.

Zahvaljujući kantonalnoj Vladi na ovom sajmu su se predstavila i brojna preduzeća, ustanove, obrtničke radnje s prostora Srednjobosanskog kantona.

Na oko 30 hiljada metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora ove godine na mostarskom sajmu se predstavilo oko 800 izlagača iz 24 zemlje. Na oko 300 metara kvadratnih zatvorenog prostora kojeg je zakupila Vlada SBK u paviljonu 2 predstavilo se oko 30 izlagača iz svih sredina našeg kantona.

Na svom štandu, po riječima ministra privrede Sedžada Milanovića, Vlada SBK predstavila je brojne idejno-investicione projekte iz različitih oblasti. Riječ je o projektima iz oblasti energetike, turizma, poljoprivrede, prehrambene industrije i drugim segmentima privrede po kojima je Srednja Bosna poznata i cijenjena u regiji i šire.

Na ovom sajmu predstavili su se i Turistička zajednica SBK, prezentirajući turističke potencijale svih gradova našeg kantona , kao i Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, koja je predstavila ovaj grad muzej na otvorenom, kao i Prvi sajam turizma i eko proizvoda koji će krajem maja biti održan u ovom gradu.

Zahvaljujući Vladi SBK svoje proizvode na ovom sajmu izložio je i obrtnik iz našeg grada Enes Sarajlić, kujundžija koji izrađuje unikatne predmete za svakodnevnu upotrebu, ali i suvenire sa motivima iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

Na sajmu u Mostaru predstavilo se i Udruženje obrtnika i privrednika Donjeg Vakufa, promovišući predstojeći Peti sajam obrta i poduzetništva kojem će biti domaćini krajem sljedećeg mjeseca.

Po obilasku štandova sajam, a posebno ponudu izlagača iz našeg kantona, komentarisali su premijer SBK Tahir Lendo i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH-ne. Po riječima Lende orijentacija kantonalne Vlade veće par godina je da podrži privrednike u nastupima na svim važnijim sajmovima u našoj zemlji, kao i na pojedinim sajmovima u regiji. Predsjednik Federacije BiH Čavara ovom prilikom posebno je naglasio da je Vlada SBK jedna od najuspješnijih u Federaciji BiH, sa stabilnim budžetom i bez velike dubioze, te permanentnom podrškom privredi, što je pokazala i prisustvom sajmu u Mostaru.

Ovogodišnja zamlja partner privrednog sajma u Mostaru je Turska, država sa kojom Bosna i Hercegovina iz godine u godinu ima značajnu trgovinsku razmjenu, dostižući obim veći od 350 miliona KM.