Privrednici SBK izlažu na 19. međunarodnom sajmu u Mostaru

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru jučer je otvoren 19. međunarodni sajam privrede Mostar 2016., jedna od značajnijih privrednih manifestacija u našoj zemlji, ali i regiji.

Zahvaljujući kantonalnoj Vladi na ovom sajmu su se predstavila i brojna preduzeća, ustanove, obrtničke radnje s prostora Srednjobosanskog kantona.

Na oko 30 hiljada metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora ove godine na mostarskom sajmu se predstavilo oko 800 izlagača iz 24 zemlje. Na oko 300 metara kvadratnih zatvorenog prostora kojeg je zakupila Vlada SBK u paviljonu 2 predstavilo se oko 30 izlagača iz svih sredina našeg kantona.

Na svom štandu, po riječima ministra privrede Sedžada Milanovića, Vlada SBK predstavila je brojne idejno-investicione projekte iz različitih oblasti. Riječ je o projektima iz oblasti energetike, turizma, poljoprivrede, prehrambene industrije i drugim segmentima privrede po kojima je Srednja Bosna poznata i cijenjena u regiji i šire.

Na ovom sajmu predstavili su se i Turistička zajednica SBK, prezentirajući turističke potencijale svih gradova našeg kantona , kao i Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, koja je predstavila ovaj grad muzej na otvorenom, kao i Prvi sajam turizma i eko proizvoda koji će krajem maja biti održan u ovom gradu.

Zahvaljujući Vladi SBK svoje proizvode na ovom sajmu izložio je i obrtnik iz našeg grada Enes Sarajlić, kujundžija koji izrađuje unikatne predmete za svakodnevnu upotrebu, ali i suvenire sa motivima iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

Na sajmu u Mostaru predstavilo se i Udruženje obrtnika i privrednika Donjeg Vakufa, promovišući predstojeći Peti sajam obrta i poduzetništva kojem će biti domaćini krajem sljedećeg mjeseca.

Po obilasku štandova sajam, a posebno ponudu izlagača iz našeg kantona, komentarisali su premijer SBK Tahir Lendo i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH-ne. Po riječima Lende orijentacija kantonalne Vlade veće par godina je da podrži privrednike u nastupima na svim važnijim sajmovima u našoj zemlji, kao i na pojedinim sajmovima u regiji. Predsjednik Federacije BiH Čavara ovom prilikom posebno je naglasio da je Vlada SBK jedna od najuspješnijih u Federaciji BiH, sa stabilnim budžetom i bez velike dubioze, te permanentnom podrškom privredi, što je pokazala i prisustvom sajmu u Mostaru.

Ovogodišnja zamlja partner privrednog sajma u Mostaru je Turska, država sa kojom Bosna i Hercegovina iz godine u godinu ima značajnu trgovinsku razmjenu, dostižući obim veći od 350 miliona KM.

sajam mostar 1sajam mostar 10sajam mostar 11sajam mostar 12sajam mostar 13sajam mostar 14sajam mostar 15sajam mostar 16sajam mostar 17sajam mostar 18sajam mostar 19sajam mostar 2sajam mostar 20sajam mostar 3sajam mostar 4sajam mostar 5sajam mostar 6sajam mostar 7sajam mostar 8sajam mostar 9sajam mostar