Prof. dr. Mirsad Hadžikadić boravio u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda u Kristalnoj sali općine Bugojno održao je predavanje na temu ”Obrazovanje + tehnologije = budućnost BiH”.

U svom izlaganju Hadžikadić je govorio o svojoj viziji Bosne i Hercegovine koju vidi kao građansku, demokratsku pravnu državu u kojoj se njeguje bogatstvo razlika, u kojoj obrazovanje slijedi svjetske trendove i prati i primjenjuje napredne tehnologije, poreska i fiskalna politika stimulišu rast i razvoj privrede, u kojoj se otvaraju nova preduzeća naročito u oblasti informacionih tehnologija i u kojoj mladi dobivaju priliku da rade i da se dokazuju.

Mirsad Hadžikadić je u SAD odselio 1984. godine, a 1987. doktorirao na Harvardu. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u Šarloti (Charlotteu) – Sjeverna Karolina US, te aktuelni direktor Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi. Suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, te dobitnik nagrada za životno djelo grada Šarlote.Rođeni Banjalučanin, dr. Mirsad Hadžikadić, paralelno sa višedecenijski uspješnom akademskom i profesionalnom karijerom, vrlo posvećeno je učestvovao u osnivanju i radu nekoliko institucija koje su u fokusu svog djelovanja imale promociju države Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete Bugojnu obišao je punionicu vode Valley Aqua – Dolina vode na lokalitetu Husića vrelo u naselju Vesela kod Bugojna te posjetio gradska spomen obilježja.