Profesor Atom u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ i u Bugojnu je realizirana kampanja „Lajk za pametnu energiju“. Zaštitno lice kampanje – profesor Atom djeci i mladima ukazao je na značaj energetske efikasnosti i prednost pametne upotrebe energije u svakodnevnom životu.

Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” u Bosni i Hercegovini već tri godine implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji sa partneriman Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Zaštitno lice kampanje ”Lajk za pametnu energiju” profesor Atom,i u Bugojnu je na edukativan ali i zabavan način djeci i mladima ukazao na značaj energetske efikasnosti i prednosti pametne upotrebe energije u svakodnevnom životu.

Najmlađim posjetiocima otkrio je tajne ”pametnog bicikla” koje proizvodi električnu energiju, a učešćem u kvizu ”Znanjomat” mališani su osvajali i zanimljive poklone. Osim toga, bili su u prilici i samostalno isprobati ”pametno biciklo” i saznati mnogo korisnih savjeta o načinima uštede energije i zaštite okoliša.

Aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta imaju za cilj da promijene razumijevanje javnosti u pogledu energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, te održivog razvoja u zemlji, obzirom na to da su ovo veoma važni elementi za sadašnji i budući ekonomski i socijalni razvoj.

Kampanja ”Lajk za pametnu energiju” dio je projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” koji ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, te u konačnici kreiranje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energijske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“. U narednom periodu profesor Atom nastavlja promociju pametne upotrebe energije u Zenici, Banja Luci, Sanskom Mostu i Drvaru

U okviru projekta i ove godine će se mjere energijske efikasnosti provesti na više od 40 javnih objekata u BiH, čime se poboljšava komfor korisnika i smanjuje trošenje javnih budžeta na zagrijavanje objekata.