Profesor Husein Čepalo promovisao knjigu „Hanovi Uskoplja i Kupreškog polja“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„Hanovi Uskoplja i Kupreškog polja“ naziv je jubilarne, desete po redu knjige autora prof. Huseina Čepala, koja je promovisana u donejvakufskom Domu kulture.

Promocija je izazvala veliku pažnju ljubitelja pisane riječi iz Donjeg Vakufa, Bugojna i drugih mjesta u kojima je značajan broj poštovalaca pisane riječi prof. Čepala. Na početku promocije prisutnima se obratio Esad ef Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf , koji je posebno istakao vrijednost pisanja prof. Čepala, najavivši kako će biti učinjeno sve da dođe do realizacije izgradnje Ajvaz – dedinog hana u Pruscu, hana, čiji se grafički izraz nalazi na naslovnici posljednjeg djela prof. Čepala.

Za predsjednika donjevakufskog Preporoda Kemala Čolaka , knjiga Hanovi Uskoplja i Kupreškog polja, prof. Huseina Čepala je jednako važna za istoriju ovih krajeva, kao i prethodnih devet, koje je objavio od 1990. godine, dajući veliki doprinos očuvanju, njegovanju i razvoju, uglavnom, bošnjačke, kulturne baštine.

Deseta knjiga prof. Čepala za još jednog donjevakufskog spisatelja iza kojeg je takođe deset objavljenih djela, Mulu Hadžića, je udžbenik istorije. Posebnu vrijednost po Hadžiću ima podatak da se na području Uskopaljske doline , te kupreškog, livanjskog i duvanjskog polja nalazilo 109 hanova što potvrđuje da se ovdje odvijao život ljudi, onih koji su karavanima svakodnevno prolazili, zaustavljali se , odmarali i ostavljali tragove kulture.

Promotor i recenzent dr. Ahmed Kico, deseto djelo prof. Čepala nazvao je studijom, upoređujući ga po važnosti doprinosu BH historiografiji sa znamenitim Mula Mustafom Bašeskijom.

Na svojoj desetoj knjizi autor je radio sa prekidima od 1980. godine, a po njegovim riječima opisan je putnik namjernik , koji je u prošla vremena bio u rangu svetinje.

– Ova knjiga je prilog izučavanju naše uže, lokalne historije, naše trgovine, saobraćaja i puteva u ovim krajevima. Govori o hanovima i karavan-sarajima, koji su služili za odmor putnicima . Hanovi su bili neophodni da bi se mogao održavati život, konkretno trgovina, jer se sav transport hiljadama godina odvijao tovarnim konjima . Hanovi su igrali značajnu privrednu i socijalnu ulogu, a bez hana nije bilo ni naselja odnosno čaršije- riječi su profesora Čepala.

Sadržaju knjige ambijent je sa starobosanskim predmetima ukrasio poznati bugojanski kolekcionar Dragan Mučibabić, dok je u muzičkom dijelu promocije nastupio Vedad Hadžić, član vokalno-instrumentalnog sastava „Forte“ Donji Vakuf.