Program manifestacije „Šehidima dova-živima opomena, Vrbanja 1993-2016.“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U sklopu ovogodišnje manifestacije „Šehidima dova-živima opomena, Vrbanja 1993-2016.“ kojom će biti obilježena 23. godišnjica stradanja Bošnjaka Vrbanje, sutra će biti upriličena promocija knjige „Hrvatska Republika Herceg-Bosna, agresija i zločin“ autora Mesuda Here i Fuada Kovača.

Promocija će biti održana s početkom u 19 sati u Kristalnoj sali Općine Bugojno. O knjizi „Hrvatska Republika Herceg-Bosna, agresija i zločin“ govorit će prof.dr. Šemso Tucaković, novinar Sead Omaragić i autori knjige Mesud Hero i Fuad Kovač. Promociji knjige prethodit će, u 12.45 sati, učenje jasini šerifa u džamijama na području Medžlisa IZ Bugojno. U subotu, 30. jula bit će organizovan cjelodnevni program koji počinje planinarskim pohodom „Put spasa Vrbanja 1993.“ Pohod će krenuti u 8 sati ispred džamije džemata Vrbanja u kojoj će u 13 sati, u organizaciji Aktiva žena MIZ Bugojno, biti proučen jasini šerif. U večernjim satima, u 20.30 sati ispred spomen obilježja u Vrbanji, biti će upriličeno veče ilahija i kasida. Centralni dogadjaj manifestacije „Šehidima dova-živima opomena – Vrbanja 1993-2016.“održat će se u nedjelju, 31.jula. U 12 sati na šehidskom mezarju u Bugojnu delegacije će položiti cvijeće i proučiti fatihu, a u 12.15 sati i na spomen obilježju u Vrbanji gdje će se obratiti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Učenje jasini šerifa predvidjeno je u džamiji u Vrbanja, a nakon podne namaza uslijedit će prigodan program i obraćanje gostiju. Obilazak šehidskog mezarja planiran je u 14.30 sati.

U sklopu programskih aktivnosti, kojima se obilježava 23. godišnjica stradanja Bošnjaka Vrbanje, na programu Radija Bugojno emitovana je emisija o dogadjajima i stradanju u Vrbanji 1993.godine.