Projekat zapošljavanja mladih YEP: Održana prezentacija poslovnih ideja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali Općine Bugojno, održana je prezentacija o Javnom pozivu za učešće u YEP Inkubatoru poslovnih ideja. Tokom sastanka zainteresovani aplikanti detaljnije su se upoznali sa pozivom, načinom prijavljivanja i svim drugim važnim informacijama vezanim za program podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja.

Projekat zapošljavanja mladih u Bosni i Hercegovini realizuje njemačka konsultantska kuća GOPA od 2008. godine, uz podršku Švicarske Vlade. Trenutna, treća faza projekta, obuhvata period od 2016. do 2020. godine.

-Jedna od ključnih komponenti Projekta je podrška preduzetništvu, koja podrazumijeva konkretnu podršku osnivanju preduzeća i kreiranju novih radnih mjesta, uključujući i posebnu podršku za poslovne poduhvate iz domena socijalnog preduzetništva- naglasila je između ostalog Tidža Čaušević, koordinatorica Projekta zapošljavanja mladih na području naše općine.

Saradnja Projekta zapošljavanja mladih i Općine Bugojno formalizovana je u decembru 2017. godine potpisivanjem Ugovora o saradnji za realizaciju programa podrške preduzetništvu na području lokalne zajednice. Ovaj program finansiran je i realizovan zajednički u formi lokalnog partnerstva za preduzetništvo i zapošljavanje.

Podrška preduzetništvu kroz Projekat zapošljavanja mladih ima za cilj smanjenje nezaposlenosti kroz jačanje preduzetničkih vještina, razvoj poslovnih ideja, pružanje podrške osnivanju i radu preduzeća, te stručnu i finansijsku podršku za najkvalitenije poslovne planove.

-Pod socijalnim preduzećima podrazumijevaju se socijalni poduhvati koji na inovativan način rješavaju društvene problene, npr. u oblasti zaštiti okoline, kulturnih ili prirodnih vrijednosti, smanjena nezaposlenosti ili slično. Više informacija u vezi Projekta zapošljavanja mladih dostupno je na  www.yep.ba – istakao je Dženan Trbić, viši stručni saradnik za socijalno preduzetništvo YEP.

Težnja je da 2018. godina bude prepoznata po zapošljavanju mladih i rasterećenju nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, naglasio je između ostalog načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić. 

Za sve građane općine Bugojno, prvenstveno mlade, žene i nezaposlene, kao i predstavnike poslovnog sektora, civilnog društva, obrazovne institucije, Javni poziv predstavlja priliku da poslovne ideje i inicijative sporovedu u radni odnos. Javni poziv ostaje otvoren do 12. februara 2018. godine.