Promocija knjige i izložba Adisa Tanovića u Bugojnu povodom Dana džamija

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru obilježavanja 07. maja – Dana džamija u prostorijama Medžlisa IZ Bugojno upriličena je promocija knjige i otvorena izložba pod nazivom “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi”, autora Adisa Tanovića.

Na početku promocije prisutnima se obratio gl. bugojanski imam Vehid ef Arnaut, te istakao značaj knjige i izložbe kojima se na području Medžlisa IZ Bugojno obilježava Dan džamija.

Moderatorica promocije bila je Sadžida Beganović Isaković a uz autora Adisa Tanovića o izdanju “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi” govorili su mr. historijskih nauka Alen Zečević i prof. Mithat Kasap, direktor Gradske bioblioteke u Zenici.

Kako su naglasili promotori knjiga na oko stotinjak stranica govori o 12 vjekova islamske arhitekture u desetak evropskih zemalja. Štampana je dvojezično na bosanskom i engleskom jeziku, a uz izuzetno dobre fotografije govori o sačuvanim džamijama, tekijama,mostovima, turbetima i sahat kulama arapske i osmanske arhitekture.

Inače, kako je istaknuto ovom prilikom Tanović je na knjizi “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi” počeo raditi prije šest godina kada je prvi put boravio u Andaluziji, te da je trebalo zaista puno rada kako bi knjiga kojom je obuhvaćen period od kraja 7. do kraja19. stoljeća – zlatni period Islama, ugledala svjetlo dana.

Knjiga je popraćena i istoimenom izložbom fotografija postavljenom, povodom Dana džamija, u prostorijama Medžlisa IZ Bugojno.