Promovisan dokumentarni film “Život sa dijabetesom”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Okončano trodnevno obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa.

Udruženje djece i mladih oboljelih od dijabetesa “Slatki svijet” Bugojno u saradnji sa Regionalnim uredom Lige muslimanskog svijeta u BiH i Kulturnim centrom princeze Dževhere Bugojno organizovao je projekciju dokumentarnog filma “Život sa dijabetesom”. Na ovaj način pomenuto bugojansko udruženje je okončalo trodnevno obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa .

Prisutnima u amfiteatru Kulturnog centra princeze Dževhere u ime domaćina obratio se predstavnik Udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa Slatki svijet Bugojno Almir Idrizović. Naveo je brojne realizirane projekte u ovoj godini . Idrizović je naglasio kako od svih deset kantona u Federciji BiH Srednjobosanski ima najslabiji nivo zdravstvene zaštite po pitanju dijabetesa . Takođe, zdravstvene ustanove nemaju doktore specijaliste za dijabetes, dok izostaje i podrška legalnih organa vlasti, odnosno resornog kantonalnog ministarstva.

Nakon obračanja, prikazan je tridesetšestominutni dokumentarni “Živjeti sa dijabetesom”. Film govori o životu i tretmanu osoba sa dijabetesom u šest bivših jugoslovenskih republika, danas zasebnih država . U filmu govori prim.dr. Midhat Mujić –dijabetolog iz Sarajeva i porodica male Tare iz Istočnog Sarajeva. Tara je oboljela od dijabetesa u 11. mjesecu života i postala je simbol borbe protiv dijabetesa u Bosni i Hercegovini. Njena mama Tanja Momirović -Selimović je ispričala svoju životnu priču, te govorila o problemima i entitetskim preprekama, koje imaju osobe sa dijabetesom u Bosni i Hercegovini. Dokumentarni film je snimljen od strane nezavisne televizijske kuće sa sjedištem u Londonu, koja emituje program zasnovan na etičkom, naučno dokazanom medicinskom sadržaju. I na ovaj način Bosna i Hercegovina polako ali sigurno postaje dio globalne svjetske kampanje u borbi protiv dijabetesa.